Părinții mei mi-au spus încă de mic copil că pentru a avea succes în viață un lucru este foarte important: să fii disciplinat. Indiferent dacă vorbim de rezultate bune în perioada de școală, sau dacă vorbim de o condiție fizică bună, secretul este de a fi disciplinat, de a repeta și de a avea un anumit program care să fie respectat pe termen lung. Tot la fel și în afaceri, nu poți să construiești un bussines de succes dacă nu ai o anumită rigoare și disciplină. La fel stau lucrurile și în privința economisirii. Disciplina este cheia succesului!

Dacă vorbim despre economisire, lucrurile sunt destul de complicate. Pentru cei mai mulți dintre noi este foarte greu să economisim. Indiferent cât de mult câștigăm, tentațiile sunt mari și întotdeauna parcă mai este ceva de cumpărat, ne mai dorim ceva, o experiență sau un obiect, de care, parcă avem neapărată nevoie.

Mai ales când suntem tineri, câștigăm primii bani și avem atât de multe lucruri de cumpărat, atâtea destinații de văzut, atâția prieteni care vor să iasă la o cafea sau într-un bar, cum poți să te mai gândești la economii? Acest lucru este valabil atât la +20 ani, cât și la +30 de ani. Avem rate la bancă, poate grădinița privată a copilului, mai trebuie bani pentru concediu de vară din Grecia/Turcia și pentru cel din Austria la ski. Poate mai facem și un city-break la Viena sau undeva în Italia, că doar biletele de avion sunt relativ ieftine. De unde atâția bani să mai economisim?

Și mai ales cum să ne gândim la economii regulate și pe termen lung când avem atâtea cheltuieli și când sunt luni în care finalul de lună este dificil.

Economiile nu sunt altceva decât o funcție egală cu diferența dintre venituri și cheltuieli. Cei mai mulți dintre noi avem venituri lunare, poate din salariu sau chirie. În același timp și cheltuielile sunt tot lunare, unele dintre ele fixe și obligatorii cum ar fi întreținerea, utilitățile, telefonul sau rata la bancă. Alte cheltuieli sunt legate de coșul zilnic. Cum bugetul nostru este unul lunar, economisirea ar trebui să fie tot lunară.

Cum putem oare rezolva problema lipsei banilor pentru economii la sfârșitul lunii? Răspunsul este foarte simplu, începând chiar din ziua salariului, punând deoparte o anumită sumă de bani sau un procent fix din venitul lunar. Această sumă nu trebuie să fie împovărătoare, nu trebuie să ne schimbe stilul de viață. Poate fi 5% sau 7% sau chiar 10% din venitul lunar, fiecare poate încerca cu ce sumă vrea și se simte confortabil.

Și aici intervine disciplina de care vorbeam la început. Cred că este nevoie să învățăm disciplina și să economisim în fiecare lună aceeași sumă. Să spunem că începem cu 7% din venit. Nu cred că o reducere de 7% a venitului disponibil ne va schimba în mod radical viața. Nu cred că vom trăi mai prost sau că nu vom putea să avem același ritm al vieții.

Economisirea regulată la începutul lunii ne ajută să nu cheltuim prea mult. Cu toții trebuie să recunoaștem că, de multe ori, atunci când ajungem la cumpărături, avem tendința să cheltuim mai mult decât ne-am propus, devenind cumpărători impulsivi. Acest lucru se întâmplă pentru că avem bani disponibili pe card și ne este foarte ușor să începem să cheltuim pe lucruri pe care ni le dorim și care nu sunt neapărat necesare.

Pe de altă parte, dacă ne propunem să economisim regulat, o sumă mică de bani vom descoperi, în timp, că suma strânsă este din ce în ce mai mare și că în timp, cu ajutorul ei putem finanța o nevoie din viitor. Viitorul copiilor sau de ce nu al nostru, cand vom ieși la pensie, poate reprezenta o miză foarte importantă.

Vestea bună este că, în era digitală, există servicii bancare, soluții tehnice care ne ajute să fim disciplinați. Soluția este reprezentată de un program de economisire automată (Automatic Saving Tool – AST). Acest produs bancar este foarte simplu de folosit. Setezi suma pe care o vrei să o economisești și data la transferului din contul curent către produsele de economisire/Investiții alese. În acest fel, îți începi propriul tău portofoliu de economisire/Investiții în care suma este transferată în mod regulat, lună de lună.

Care ar fi cel mai bun moment, cea mai bună zi în care să îți setezi transferul de bani? Din proprie experiență vă pot spune, imediat dupa ziua de salariu. Atunci când există sigur bani pe cont și încă nu ai apucat să cheltuiești impulsiv.

Astfel, începi prin a te plăti pe tine însuți în fiecare lună, urmând ulterior să îi plătești pe ceilalți.

Consider ca este cea mai simplă și sănătoasă formă de acumulare pe termen lung, economisirea/investirea regulată fiind din punctul meu de vedere un lucru facil pentru oricare dintre noi și care nu ține decât de voința noastră.

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.