Blog

Nouă soluție de investiții: Portofolii individuale discreționare

Nouă soluție de investiții: Portofolii individuale discreționare

România

Serviciile de administrare discreționară a unor portofolii individuale de investiții sunt mai puțin cunoscute în România. Industria de asset management din România s-a concentrat mult mai mult pe dezvoltarea pieței fondurilor de investiții și într-o măsură mai mică pe aceste portofolii discreționare.

Cu toate acestea pe piață există cel puțin două companii de asset management din România care oferă acest tip de serviciu de investiții.

Profesioniști în investiții

Gestionarea unui portofoliu de investiții necesită timp, energie și atenție, resurse pe care poate nu sunt disponibile pentru toți clienții având în vedere programul încărcat a unora dintre aceștia. Până la urmă aici mă gândesc la medici, avocați, notari, antreprenori, alți profesioniști în domeniul lor de activitate care își alocă energia și timpul în activitatea lor de bază. Cu toate acestea o parte dintre ei poate își doresc să aibă investiții pe termen lung în instrumente financiare prin intermediul unui portofoliu diversificat.

Portofoliile individuale de investiții administrate discreționar sunt concepute tocmai pentru a aborda această situație: investitorii care doresc liniște sufletească și timp pentru a se concentra pe alte priorități pot delega responsabilitatea de zi cu zi a investițiilor, păstrând în același timp un element de control asupra parametrilor mandatului dat către compania de asset management.

Folosind serviciile de administrare discreționară a unui portofoliu individual, clientul trece peste povara investițiilor de zi cu zi și a responsabilităților administrative, dar are siguranța că activele sale sunt gestionate profesionist în conformitate cu parametrii de risc și cu criteriile investiționale prestabilite.

Europa

La nivel european administrarea de mandate discreționare reprezintă o parte foarte importantă din industria de asset management.

 Sursa: EFAMA Asset Management Report 2022

Astfel, conform EFAMA, în Europa valoarea mandatelor discreționare este de peste 13.983 mld. EURO, reprezentând 43% din valoarea activelor sub administrare a companiilor de asset management. Este important de spus că distribuția dintre fondurile de investiții și mandatele discreționare este foarte diferită de la țară la țară. De asemenea, este important de spus că mandatele discreționare date de către clienții instituționali au o pondere foarte importantă.

 

                                             Sursa: EFAMA Asset Management Report 2022

Chiar dacă ponderea mandatelor discreționare acordate de către clienții instituționali este așa cum spuneam covârșitoare, la nivel european valoarea totală a mandatelor acordate de clienții de retail de peste 559 mld. Euro.

Conform statisticilor EFAMA o dezvoltare foarte puternică a acestui serviciu investițional este în Spania. Astfel, în Spania, conform Inverco (Asociația administratorilor de fonduri din Spania) sunt în prezent peste un milion de portofolii administrare discreționar pentru clienții de retail. Valoarea activelor sub administrare era la data de 30.09.2022 de peste 98.3 mld. Euro.

Așa cum spuneam la începutul acestui articol, în România, există câteva sute de portofolii administrate discreționar pentru clienții de retail. În prezent nu există informații disponibile privind valoarea totală a acestor portofolii.

OTP Asset Management România SAI SA a oferit în trecut acest serviciu și începând cu anul 2023 oferă din nou acest serviciu de administrare discreționară a unui portofoliu individual clienților săi.

În articolele următoare vom reveni cu mai multe informații referitoare la acest nou serviciu oferit clienților noștri.

 

Dan Popovici, CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend