Printre miturile care circulă despre economisire prin intermediul bursei se regăsește convingerea că ai nevoie de mulți bani și de informații din interior ca să câștigi.
Haideți să spulberăm împreună aceste mituri astăzi.
Să facem cunoștință cu Mihai. Mihai vrea să economisească bani. Mihai începe să economisească la 30 de ani și dorește să strângă bani albi pentru zile negre, bani la care să apeleze când se va retrage din activitate. Prin urmare, el are un orizont de timp generos la dispoziție, așa că alege să economisească prin intermediul unui fond de investiții de acțiuni, cum este OTP AvantisRO Clasa L.
Trebuie să spunem că OTP AvantisRO este un fond de acțiuni, care investește în principalele acțiuni listate la Bursa de Valori de la București, iar așa cum știm, piața acțiunilor este una volatilă, astfel încât acestea înregistrează creșteri și scăderi. Fondul marchează valoarea acțiunilor la valoarea din piață, astfel încât și OTP AvantisRO prezintă volatilitate (creșteri și scăderi neprevăzute).
Mihai este însă foarte ghinionist, mereu nimerește câte un maxim al unității de fond, iar apoi prinde o scădere. Însă Mihai nu se dă bătut, investește periodic, și câte 100 de lei la începutul fiecărei luni.
Istoric, Mihai a investit din 2008, de când a fost fondul OTP AvantisRO lansat. Prima mare investiția a fost de 5.000 de lei, chiar înainte de marea criză din 2008.
Valoarea unei unități de fond OTP AvantisRO s-a corectat atunci cu mai bine de 57%, însă Mihai a strâns din dinți, nu s-a speriat și a continuat să cumpere lunar, așa cum și-a stabilit în planul său inițial.
Fig. 1. Săgețile reprezintă momentele nu tocmai inspirate ale lui Mihai de a investi sume mai mari, pe lângă economiile lunare
Apoi piața și-a mai revenit, iar Mihai a mai prins curaj și a mai subscris 5.000 de lei în aprilie 2010. Și din nou în aprilie 2011.
Piața părea că începe să crească, dar Mihai nu a mai investit sume suplimentare pană în august 2015, când, iar a mai strâns 5000 de lei și i-a investit în unități de fond OTP AvantisRO.
Impulsionat de creșterea Bursei de la București, Mihai mai investește 5.000 de lei în ianuarie 2018. La fix pentru o nouă scădere.
Cu toate acestea, piața își revine și continuă marșul triumfal. Până în februarie 2020. Fix când Mihai, eroul nostru, mai investește 5.000 de lei, chiar înainte de scăderea pieței cauzată de pandemia COVID-19.
Ca să sumarizăm, în tabelul de mai jos aveți investițiile cu sume mai mari, făcute emoțional, de către Mihai, fără a lua în calcul cei 100 de lei pe care îi economisește în fiecare lună.
Fig. 2. Scăderile după investițiile unice a lui Mihai
Însă, trăgând linie și adunând, Mihai observă că a economisit în total, până în august 2021 46.100 RON. Ăsta e efortul său financiar care ia în calcul investițiile de câte 100 de lei din fiecare lună, plus încă 30.000 investiți în perioade diferite.
Cu toate acestea, valoarea portofoliului său la data de 26 august 2021 era de 83.930 RON.
Totuși, Mihai nu mai pare chiar așa ghinionist, nu? Cum se poate una ca asta, vă întrebați? Fiindcă timpul este cel care face diferența, nu neapărat momentul pe care îl alegem să investim.
Așadar, Mihai a reușit să nimerească de fiecare dată cel mai prost moment să investească sume mari, putând fi considerat ghinionist. De asta administratorii de bani nu recomandă să intuim mersul pieței (market-timing), este foarte puțin probabil să ne reușească.
Cu toate acestea, Mihai a fost înțelept și a ascultat celălalt sfat dat de administratorii de bani, și anume să economisească periodic, ceea ce a și făcut. 100 de lei fiecare lună. Astfel, el a scos emoția din joc, și a achiziționat unități de fond și când prețul acestora era mai sus, dar și când era mai jos.
Și încă ceva a mai făcut diferența: Mihai nu a vândut niciodată, nici măcar o unitate de fond.
Mihai din poveste este un erou ipotetic, care nu poate fi replicat (din fericire!) de noi.
Însă cu toate acestea, oricare dintre noi poate obține randamente cel puțin decente, dacă întrunim cel puțin câteva condiții: când economisim să avem în vedere un orizont de timp lung, să economisim periodic, și să nu ne oprim atunci când piețele financiare înregistrează scăderi.
Iar fondurile de investiții reprezintă cea mai ușoară modalitate de a face acest lucru.
Adrian Anghel, DCEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.