Ne-a obișnuit să ne vedem cel puțin odată pe lună. Intră timid în birou, cu mersul lui ușor legănat, bătând la ușă respectuos de fiecare dată.
Când ne privește i se luminează fața, iar noi nu știm cu ce să-l ajutăm mai repede, un pahar de apă, un loc unde să se odihnească, în timp ce ne întrebăm cum de a răzbit să urce încă o dată scările către noi.
Nu e un peisaj obișnuit. Curierii sunt în general tineri, energici, la început de carieră, cu căștile în urechi și tot felul de gadgeturi, mereu grăbiți, mereu pe fugă. Domnul nostru este la capătul celuilalt interval, în antiteză totală cu ce te-ai aștepta. Nu are uniformă țipătoare, gagdeturi, este mereu aranjat și cu cămașa albă călcată.
Ne-a mărturisit că nu-i place să stea. Și-a pierdut soția acum câțiva ani și de atunci caută activități care să-i ocupe timpul, așa cum spunea el “o femeie poate să stea în casă și să-și facă de treabă, un bărbat nu”. Așa că în fiecare zi, fie că sunt zero grade afară, fie că sunt 35, se îmbracă elegant, modest și curat și livrează plicuri, pe jos.
De fiecare dată când îl văd am sentimente contradictorii, mă bucur că-l văd, dar mă simt jenat că e pus pe drumuri pentru noi, ca și cum dacă eu n-aș avea nevoie de plicul ăsta, omul n-ar trebui să umble prin arșița orașului, claxoane și noxe. De fiecare dată când îl văd în mintea mea apare un gând că nu e normal ce se întâmplă, e ceva greșit aici. Adică, la bătrânețe nu ar mai trebui să muncești, nu? Ar trebui să te bucuri de zilele rămase și faci ce-ai amânat toată viața.
M-am gândit că poate imaginea mea idilică despre perioada pensionării e de vină față de realitatea din teren. Dar, conform studiului făcut de compania de asigurări Aegon*, cuvintele cele mai asociate cu pensia sunt destindere, libertate, plăcere, moment oportun. 72% dintre respondenți asociază pensionarea cu lucruri pozitive. Cele mai dorite activități după pensionare sunt călătoriile, petrecerea timpului în familie și găsirea de noi hobby-uri.
Însă același studiu mai prezintă o statistică îngrijorătoare. La nivel global, ponderea celor care doresc să se pensioneze imediat după ce au atins vârsta legală este de doar 33%. Adică 2 din 3 pensionari intenționează să lucreze sub o formă sau alta, part-time sau contracte temporare. Motivul? În timp ce doar 38% dintre repondenți își iubesc munca astfel încât s-o continue și după pensionare și doar 56% își doresc să rămână activi, 73% au probleme în privința veniturilor și a economiilor acumulate.
De altfel, când au fost întrebați ce sfaturi dau noii generații despre cum să se pregătească pentru bătrânețe, cel mai întâlnit răspuns în Canada și Marea Britanie a fost “Mănâncă sănătos, economisește ce poți acum și investește într-o pensie privată”, în Japonia “Ai grijă de sănătatea ta de la o vârstă fragedă și economisește pentru cheltuieli medicale pentru mai târziu în viață” și preferatul meu “Începe să economisești cât mai curând posibil. Nu-ți face scuze că nu-ți permiți” în SUA.
Așadar, știm ce putem face ca să nu repetăm greșelile generațiilor anterioare, dar ce facem cu asta, cum acționăm? Vă las să vă gândiți și să vă răspundeți.
* Studiu: Aegon Retirement Readiness Survey 2017
Adrian Anghel, Head of Sales
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.