Citind articolul Povestea acțiunilor scris de colegul meu Filon, m-am simțit obligat să continui povestea și să vorbesc puțin și despre istoria Fondurilor de Investiții. Bineînțeles, cu o simplă căutare pe internet, găsiți multe asemenea informații, plecând de la Wikipedia sau Investopedia și terminând cu statisticile furnizate de EFAMA (European Fund and Asset Management Association) și ICI.

Astfel, conform Wikipedia, se pare că primul fond de investiții (precursorul fondurilor mutuale de astăzi) a fost înființat în Olanda. Ca răspuns la criza financiară din anii 1772-1773, omul de afaceri din Amsterdam, Abraham (sau Adriaan) van Ketwich, a format un trust de investiții pe nume Eendragt Maakt Magt (unitatea creează putere). Scopul său a fost acela de a oferi investitorilor mici oportunitatea de a se diversifica.

De asemenea, Investopedia spune că următoarele fonduri de Investiții au apărut în Elveția în anul 1849 și mai târziu în Scoția în 1880. Ulterior fondurile de investiții au apărut în Franța, Marea Britanie dar și  în SUA. În anul 1868 a fost înființat primul “trust oficial de Investiții” – “Foreign and Colonial Government Trust” în Londra.

Boston Personal Property Trust, fondat în 1893, a fost primul fond închis din SUA. Crearea Fondului Alexander în Philadelphia în 1907 a reprezentat un pas important în evoluția spre ceea ce știm drept fondul mutual modern. Fondul Alexander a inclus emisiuni semestriale și a permis investitorilor să efectueze răscumpărări la cerere.

Primul fond deschis de investiții, cu unități de fond rambursabile, a fost înființat la 21 martie 1924 sub numele Massachusetts Investors Trust (este încă în prezent și este gestionat acum de MFS Investment Management).

Un alt moment important din istoria fondurilor de Investiții a fost anul 1928 când a fost lansat Wellington Fund, primul fond diversificat (conținea atât acțiuni, cât și obligațiuni).

Astfel, industria fondurilor de Investiții a început să crească, în anul 1929 existând deja în SUA 19 fonduri deschise de Investiții și peste 700 de fonduri închise de Investiții.

Din acel moment industria fondurilor de Investiții a evoluat, având perioade mai bune și perioade mai puțin bune, dar creșterea atât ca număr cât și ca active sub administrare a fost una impresionantă. Dacă în anul 1950 erau deja înregistrate în SUA peste 100 de Fonduri deschise de Investiții, în prezent în SUA sunt înregistrate și operează peste 10,000 de astfel de fonduri.

La nivel mondial, piața fondurilor deschise de Investiții este uriașă, astfel încât la finalul anului 2017 fondurile de Investiții aveau active sub administrare în valoare de 49,3 trilioane USD. Din acestă sumă 21.8 trilioane USD (44% din total) o reprezintă fondurile de acțiuni, iar alte 11.2 trilioane USD sunt investite în fonduri diversificate (23% din total).

Cererea de fonduri de Investiții la nivel global este foarte mare, astfel doar pe parcursul anului 2017, fondurile de Investiții pe termen lung (nu se iau în considerare fondurile de piața monetară) au înregistrat vânzări nete pozitive de 2,1 trilioane USD.

Pentru a înțelege mai bine impactul industriei fondurilor de Investiții, ar trebui știut că la finalul anului 2017, peste 100 de milioane de cetățeni americani (56,2 milioane de familii) dețineau fonduri de Investiții. Aproximativ 65% dintre aceste familii americane își păstrează mai mult de jumatate din averea lor financiară în fonduri de Investiții.

La nivel global fondurile de Investiții sunt cel mai popular vehicul de Investiții pentru marea masă a populației. Pentru investitorii care au cunoștințe financiare limitate, timp sau sume disponibile reduse, fondurile de Investiții oferă simplitate și multe beneficii.

Poate cea mai importantă regulă pentru investitori, indiferent dacă sunt mari sau mici, dacă au la dispoziție câteva sute de lei sau miliarde de euro, este diversificarea. Diversificarea implică realizarea unui mix format din diferite tipuri de investiții (clase de active, sectoare economice, țări si regiuni diferite, etc) într-un portofoliu și este utilizată pentru gestionarea riscului. Și tocmai această diversificare este oferită de Fondurile de Investiții.

Dacă piața fondurilor de Investiții din SUA este cea mai dezvoltată, deținând la finalul trimestrului II a anului 2018, conform raportărilor EFAMA, 46,3% din totalul activelor sub administrare și Europa are un cuvânt important de spus. Astfel, la nivelul Europei sunt administrate 34% din totalul activelor industriei.

Și ar mai fi ceva important de spus, că atât la nivelul Statelor Unite cât și la nivelul Europei, fondurile de Investiții sunt un produs investițional potrivit pentru toate tipurile de investitori. Așa cum spuneam și mai sus, fondurile de Investiții pot fi potrivite atât pentru un investitor instituțional sau mare corporație, cât și pentru investitorul de retail care urmărește să economisească pe termen lung.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.