Investițiile nu sunt niciodată simple, dacă ar fi așa, toată lumea s-ar pricepe la ele. Piețele financiare au mereu un fel al lor de ați reda umilitatea, fix când ai impresia că ai descoperit rețeta magică de a face bani mereu.
Cu toate astea, noi ca investitori profesioniști am descoperit câteva reguli de bun simț pe care le aplicăm când investim în numele clienților noștri, reguli care ne cresc șansele de a înregistra profituri, și pe care le împărtășim cu tine astăzi.
Așadar, prima întrebare a clienților ce au luat deja decizia de a investi este “Este acum momentul bun de a intra, sau, să mai aștept puțin timp?”. Ce ne întreabă de fapt este “Cum să fac să nu-mi pierd banii?”. Așadar haideți să vedem cum facem să ne creștem șansele de câștig când investim.
#1. Mărește-ți orizontul de timp
Nu exagerez când spun că este cel mai important principiu. Piețele de capital pot înregistra scăderi sau creșteri de la o zi la alta, cu probabilitate 50-50. Pe termen scurt e loterie, nu ar trebui să activezi aici. Însă când lărgim orizonul de timp lucrurile stau total diferit. Șansele de a fi înregistrat profit cresc exponențial, după cum vezi în graficul de mai jos.
Sursa: Bloomberg, date prelucrate de OTP Asset Management România SAI SA. Randamentele anterioare nu garantează câștiguri viitoare. Investiția într-un indice nu este posibilă în mod direct
Ce vezi mai sus este evoluția Bursei de la București, măsurată prin indicele sau cel mai important, BET, din 1997 până în prezent. Am analizat pentru tine perioade rostogolite de 1 an, 3 ani, 5 ani, 10 ani și 15 ani pentru a vedea care ar fi fost perioadele cu profituri, și care cu pierderi.
Așa cum poți observa, dacă investești de pe o zi pe alta, poți pierde sau câștiga, în egală măsură aș zice. Însă, dacă lărgești orizontul de timp pentru care economisești prin intermediul pieței de capital, șansele cresc mult în favoarea ta.
E important de menționat aici că nu poți investi într-un indice bursier în mod direct, dar îl poți replica, fie prin investiții în aceleași proporții în acțiunile care îl compun, fie prin intermediul fondurilor de investiții care îl au ca reper.
# 2. Banii au nevoie de timp să lucreze pentru tine
Odată ce te-ai hotărât să investești pe termen lung, vei avea multiple beneficii. În primul rând, vei fi pregătit psihic și pentru creșteri, dar și pentru scăderi, acestea din urmă fiind inevitabile, așa cum vei vedea mai departe. Însă, vei începe să vezi scăderile ca pe oportunități, nu ca pe un eveniment stresant.
În plus, banii tăi vor avea timp să lucreze din greu pentru tine. Ce concept interesant, nu?
Sursa: Bloomberg, date prelucrate de OTP Asset Management România SAI SA. Randamentele anterioare nu garantează câștiguri viitoare. Investiția într-un indice nu este posibilă în mod direct
Ei bine, așa cum vezi din graficul de mai sus, mediana randamentelor obținute investind în piața de capital românească, prin indicele BET (nu uita, nu poți investi direct într-un indice), crește odată cu perioada de timp pentru care investești.
Și încă un aspect important, aici nu sunt incluse dividendele primite (care au fost extrem de generoase uneori, pentru acțiunile românești), și nici nu am luat în calcul impozitul pe profit sau dividende aferente.
Așadar, dacă mai și reinvestești dividendele primite, randamentele ar trebui să crească în favoarea ta.
# 3. Asumă-ți volatilitatea
Ăsta e un mare secret. Nimeni nu-și dorește pierderi, cu toții am vrea să înregistrăm numai profituri. Însă, investitorii care sunt la început de drum cred că pot evita aceste pierderi temporare, făcând ceea ce se numește sincronizare cu piața, sau market timing. Adică să vândă înainte de scăderi și să cumpere înainte de creșteri. Speculații, pe scurt.
Credeți-mă că nu se poate face acest lucru pe termen mediu, cu rezultate consistente. Nu avem niciun avantaj competitiv la nivel individual în fața investitorilor profesioniști, instituționali, cu sisteme de tranzacționare sofisticate, automatizate și care văd știrile în timp real.
Sursa: Bloomberg, date prelucrate de OTP Asset Management România SAI SA. Randamentele anterioare nu garantează câștiguri viitoare. Investiția într-un indice nu este posibilă în mod direct
Prin urmare, nici nu ar trebui să încercăm să facem asta. Ce vedeți în graficul de mai sus este evoluția zilnică a indicelui BET, despre care am spus mai sus că măsoară mersul Bursei de la București, per ansamblu.
Cum afirmam mai devreme, șansele de creșteri sau scăderi când investim la nivel de o zi, sunt 50-50, așadar, loterie.
Însă ce am făcut în acel grafic a fost să izolez cele mai bune 25 de zile din evoluția BET-ului, dar și cele mai slabe 25 de zile.
Morala poveștii? Observați cum zile bune sunt în imediata vecinătate a zilelor slabe. Practic, Bursa înregistrează uneori corecții severe, pe care apoi le recuperează. Sau invers, creșteri puternice, pe care apoi le corectează.
Mă opresc aici cu primele 3 principii necesare atunci când te decizi să investești. Urmărește continuarea articolului, în zilele următoare, pentru a avea setul complet de principii utile, astfel vei porni la drum, cât mai bine informat. Până atunci, mult succes!
Adrian Anghel, DCEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.