În clasele V-VIII, una dintre operele de literatură universală pe care le-am avut de studiat a fost romanul Prinț și Cerșetor, de Mark Twain. Dacă vă amintiți, intriga romanului este bazată pe “schimbul de vieți” pe care cele două personaje decid să îl facă, fiecare fiind fascinat de modul de viață pe care celălalt îl ducea. Astfel, Prințul deghizat în Cerșetor coboară în ținut și vede discrepanța dintre viața la Curte și nedreptățile la care erau supuși oamenii de rând, iar Cerșetorul, acum în locul Prințului, se bucura de viața liniștită și dulce de la Palat.

Ce-ar fi dacă și noi, ne-am lasa să devenim și Prinți, în propriile noastre vieți?

Haideți să vedem cum arată viața unui Prinț…El trăiește într-un palat imens, este înconjurat de supuși, are cele mai bune haine și alimente, iar o dată pe săptămână se întâlnește cu membrii consiliului pentru a orândui țara prin legi și a aduce prosperitate. Posibil, dar numai într-un roman de ficțiune.  Însă perspectiva pe care vreau să v-o arăt este cu totul alta și nu are legătură cu viața la Curtea Regală a Angliei în secolul XVI.

Unghiul din care aș vrea să privim împreună astăzi este unul de poziționare, de atitudine. În ce mod și în relație cu cine am putea fi tratați ca Prinți în viața de zi cu zi?

De când există lumea așa cum o știm azi, primordial avem câte două elemente înzestrate cu trăsături opuse, complementare însă, fără de care, nu ar exista un echilibru în univers și nici în viețile noastre: Masculin și Feminin, Plus (+) și Minus (-), Yin și Yang (filozofia chineză), Pământ și Aer, Foc și Apă, Soare și Lună, 0 și 1 (informatică) și lista poate continua. Ce ziceți însă de venituri și cheltuieli sau de achiziții și economii, se încadrează și acestea? Eu una așa văd lucrurile.

Cred că mulți dintre noi avem un credit, în orice formă ar fi acesta: ipotecar, de nevoi personale, card de credit, descoperit de cont sau orice alt tip de împrumut. Cum am ajuns la credit? Cel mai probabil a existat o nevoie mai mare de bani, pentru un anumit scop, drept urmare am mers și am completat o “cerere de credit”. Exact: cerere. Sesizați poziționarea? Acela a fost momentul în care ne-am demonstrat bonitatea pentru a primi împrumut suma de bani necesară.

Pe cât de necesar văd împrumutul ca prezență în viața mea, pe atât de nelipsită văd economisirea. Pe termen scurt, mediu și lung. Faptul că mi-am creat o disciplină de a economisi lunar îmi aduce siguranță și încredere. “Save before you spend”- Economisește înainte de a cheltui, spune un celebru citat, al nu mai puțin celebrului Warren Buffett. Siguranța ca sumele pe care le economisesc la început de lună, le voi aloca, peste 6 luni, 1 an, 3 ani, exact pe lucrurile pe care mi le doresc pentru mine, înseamnă că implicit, acestea fac parte din setul meu de valori. Nu vreau ca în viitor să mă uit în spate și îmi spun că, de fapt, aș fi vrut să cheltui altfel banii, să le dau o altă însemnătate. Așa că, aleg să îmi fac viața mai ușoară, atât în prezent, cât și în viitor. Și să trăiesc ca o Prințesă! Chiar dacă lucrul acesta vine cu organizare, reguli și disciplină, sunt bucuroasă să mi le însușesc pentru rezultatul pe care îl voi simți tot eu. Avem puterea să fim și Prinți și Prințese în viețile noastre, trebuie să știm doar să echilibrăm rolurile.

Cum văd eu lucrurile, împrumutul nu exclude economisirea. Nu contest rolul esențial pe care îl are creditul în dezvoltarea economiei și a vieților noastre, consider însă că economisirea/investiția pe termen lung este cealaltă fațetă a monedei. Disciplina economisirii ne poate aduce o viață plină de satisfacții și de bucurii pe care să le împărtășim cu cei dragi nouă.

În definitiv, ce sunt banii? Aceste bancnote de plătit, carduri cu numele nostru inscripționat, un set de numere sau bucurii și experiente trăite în cele mai diferite moduri?

 

Cristiana Mihai, Head of Marketing

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.