Mesajul de mai jos, precum și titlul acestui articol vin din partea unei colege, una dintre cele mai dedicate persoane în promovarea investițiilor , și vin ca urmare a unui articol anterior de pe blogul nostru: Unde greșim în privința banilor.

Iată ce spune ea: “Educația financiară trebuia să înceapă cu mine, acum 11 ani, de când am început să am venituri constante pe cartea de munca. De ce? Pentru că dacă puneam de-o parte lună de lună 100 lei, de care cred că oricine se poate lipsi, acum aș fi avut undeva la peste 16.000 lei, aprox. 3500 eur, luând în considerare un randament mediu de doar 2%/an.

Nu, ce am făcut eu a fost să contractez două credite, unul pentru mașină și altul pentru casă, pentru care, la unul din ele încă plătesc și voi mai plăti rată lună de lună de sute de euro.

Ce aș fi făcut cu economiile acumulate?

Să ne ajute Dumnezeu și să Ne ferească de nevoia de bani pentru probleme de sănătate, pentru care îi mulțumesc că nu este cazul, însă, a trebuit să îmi dau seama acum câteva luni că acest lucru trebuia făcut demult. Și trebuie făcut indiferent pentru ce scop.

Între timp, am schimbat trei locuri de muncă și, nu s-a întâmplat nimic, nicio bancă din România nu a dat faliment, niciun fond serios al unei bănci cunoscute de la noi nu a avut probleme, totul ar fi fost în regulă, dar asta doar dacă mă învredniceam să economisesc lunar.

Cum niciodată nu este târziu, am început să economisesc în urmă cu doar câteva luni, când am conștientizat mai mult că banii oricum se duc, că ar fi bine să mă asigur de acum pentru mai târziu ori pentru atunci când apare o nevoie financiara.“

Povestea Andrei este una în care ne regăsim toți, cred eu. Care dintre noi nu a avut regrete că nu a strâns suficienți bani pentru un scop, că s-a panicat și a lichidat investițiile în cel mai prost moment, că a ratat randamente spectaculoase din cauza neîncrederii?

Vestea bună e că nici acum nu e timpul pierdut.

Totuși, dacă ai putea da timpul înapoi, care ar fi cele mai importante 5 lecții pe care le-ai da versiunii tale de la 20 de ani?

 1. Nu-ți mai cheltui tot salariul
Cei mai bogați oameni din lume nu ajung așa fiindcă și-au cheltuit toți banii, lună de lună. Conform unei cărți interesante*, majoritatea milionarilor de fapt nu conduc mașini scumpe și nu zboară cu elicopterul către casele lor luxoase, ci trăiesc precum majoritatea, în case normale și conduc mașini normale. Aceeași carte ilustează cum cei care epatează se îneacă în datorii. Sună cunoscut?
Așa că începe să trăiești din 90% din salariu și pune 10% într-un serviciu de economisire automată. Pur și simplu uită de ei, vei învăța să trăiești și fără acei bani și o să vezi că nu-ți schimbă stilul de viață în mod radical. Încearcă să ajungi să economisești între 20% și 40% în timp.
Uitându-mă în urmă, mi se pare cel mai important pas. Acei bani puși lună de lună deoparte vor lucra pentru tine, banii produși de ei vor face alți bani și așa mai departe. Se numește puterea dobânzii compuse, banii și timpul lucrează în favoarea ta.
Vei ajunge la sume considerabile fără să-ți dai seama, și când vei vedea peste timp ce randamente ai făcut îți vei mulțumi pentru asta.

2. Stabilește-ți un fond de urgență
Cu cât avansezi în vârstă cu atât problemele tale vor avea rezolvări mai scumpe. Să ai 1000 de Euro puși deoparte e un început grozav, însă nu ar trebui să te oprești acolo. Într-un scenariu de avarii, în care îți pierzi job-ul sau ai alte probleme grave, ar trebui să ai destui bani puși deoparte pentru 2-3 luni de cheltuieli. Această sumă variază de la caz la caz.

3. E periculos să ai datorii
Mulți experți în domeniul finanțelor recomandă un prag de 20% din venituri pentru datoriile curente, în care nu includem rata la casă. Totuși, acest prag s-ar putea să fie prea mare în lunile în care ai și alte cheltuieli presante. Dacă nu poți pune bani deoparte sau te bazezi prea mult pe bonusuri și alte venituri ocazionale, s-ar putea ca datoriile să fie prea mari pentru bugetul tău. 20% e regulă generală, dar ar trebui să ai cât mai puține datorii posibil.

4. Trebuie să vorbești despre bani cu partenerul tău de viață
Fie că te pregătești să te căsătorești sau ești căsătorit de ani de zile, ar trebui să fiți pe aceeași lungime de undă când vorbiți despre bani. A ști comportamentul financiar al partenerului tău s-ar putea să-ți îmbunătățească atât relația cât și contul bancar. Problemele financiare sunt principala cauză de ceartă în cuplu, și mai bine previi o problemă decât să o tratezi, nu?

5. A investi e foarte important
Odată ce ți-ai pus deoparte banii pentru fondul de urgență te poți concentra să-ți crești investițiile. Ar trebui să-ți stabilești o structură de portofoliu cu care să te simți confortabil, dar să țintești pe termen lung. Ai timpul de partea ta, vei avea nevoie de bani peste zeci de ani, deci îți permiți active mai riscante acum decât în momentul când te vei retrage. Folosește fondurile mutuale care investesc global, astfel încât să nu fii afectat de o conjunctură a unei anumite piețe.

O expresie celebră sună cam așa: Învață din greșelile altora, nu ai timp să le faci tu pe toate.

Așa că ai acum șansa sa înveți tu însuți, sau pe altcineva, din greșelile noastre. Succes!

*The Millionaire Next Door

 

Adrian Anghel, Head of Sales

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.