Așteptăm cu nerăbdare, an de an, reduceri de Black Friday pentru a ne cumpăra, de multe ori, lucruri care nu ne trebuie, cu bani pe care nu-i avem.

Adesea, reducerile le regăsim și pe piețele financiare, fie că vorbim despre instrumente cu venit fix sau acțiuni. Ultimii 5 ani au fost cu foarte multe reduceri, însă natura noastră umană ne împiedică să investim atunci când vedem “reduceri” de acest fel.

Ultimii 5 ani au fost mai palpitanți decât ne-am fi așteptat: în 2018 am avut o politică de tightening din partea băncilor centrale, în 2020 am avut cea mai mare pandemie din ultimii 100 de ani, iar în 2022 am avut inflație ridicată, război în vecinătate și creșteri de dobânzi. Printre aceștia s-au intercalat și ani foarte buni: 2019, 2021 și 2023. Practic am primit “una rece, una caldă”.

S&P 500

În tabelul de mai jos putem vedea închiderile trimestriale ale indicelui S&P 500 din 2018 până în prezent.

Sursa: Bloomberg

Primul gând la vederea tabelului: trimestrele “roșii” au fost mult mai rare decât cele “verzi” și asta într-o perioadă tumultoasă. Au fost momente excelente, când am fi putut beneficia de “reduceri”.

Pe termen lung, întotdeauna bursele își revin la medie. O greșeală observată la investitorii de retail este că așteaptă prea multe confirmări pentru a intra în piață. De obicei, revenirile fie sunt explozive, iar investitorul rămâne blocat la gândul că ar fi putut să cumpere mai ieftin (unde era piața acum 2 zile, de exemplu), fie se formează un trend care trece neobservat. Adesea, investitorii reintră în piață atunci când observă o performanță notabilă înregistrată în ultimele luni, ratând astfel “reducerile”.

După scăderile din ultimul trimestru al anului 2018, a urmat un an excelent, însă cea mai mare performanță a înregistrat-o trimestrul imediat următor, când majoritatea investitorilor erau în afara pieței.

Același trend a fost observat și în 2020, după declararea pandemiei de către Organizația Mondială a Sănătății și scăderi puternice în primul trimestru, revenirea și creșterea cea mai puternică a fost înregistrată trimestrul următor. Mai mult decât atât, au urmat 7 trimestre consecutive de creștere.

Anul 2022 a fost unul care a adus mai multă suferință piețelor de capital din cauza scumpirii banilor, dar a fost un an excelent pentru acumulare. Într-un astfel de an, un instrument de economisire recurent ajută foarte mult. Cumpărând periodic, printr-un Program de Economisire Automată, reducem volatilitatea și achiziționăm mai multe instrumente cu aceeași sumă de bani, astfel vom obține câștiguri mai mari decât dacă am fi cumpărat în momentul întoarcerii piețelor, lucru care s-a și întâmplat în 2023.

Indicele BET

Mergând mai departe, indicele local BET, a avut mai puține trimestre închise în teritoriu negativ, deci mai puține șanse de a cumpăra la discount.

Sursa: Bloomberg

Din 2018 până în prezent au existat doar 6 trimestre, dintr-un total de 24, închise pe roșu.

Nathan Rothschild, are un citat celebru, care se aplică în situații de criză: Cumpără atunci când este “sânge” pe stradă, chiar dacă este “sângele” tău. Cele mai mari randamente se pot obține plecând de la situații de criză, când toată lumea vinde.

REITs

În prezent, există în mod deosebit o clasă de active aflată la discount. Este vorba de REIT-urile din domeniul imobiliar (Real Estate Investment Trusts – Trusturi de investiții în imobiliare care funcționează pe o legislație specială, similare unui fond mutual. Conform legislației în vigoare, acestea sunt exceptate de la plata impozitului și trebuie să returneze minim 90% din profit către acționari. Prin intermediul REITs investitorii pot deține o parte dintr-un portofoliu de real-estate, în diferite sub-sectoare precum: spații comerciale, mall-uri, clădiri rezidențiale, clădiri de birouri, spații logistice, de cloud, hoteluri, spații medicale)

Fiind proxy de obligațiuni, sunt taxate de către investitori atunci când dobânzile cresc, aceștia realocând resursele către instrumentele cu venit fix, întrucât oferă sume recurente comparabile cu ale REIT-urilor, dar la un risc redus, prin intermediul cupoanelor.

REIT-urile sunt o clasă de active foarte penalizată în acest moment, însă mă aștept ca în viitor să recupereze, întrucât istoric, acestea au performat mai bine decât acțiunile clasice, în special în momentele în care randamentele la titlurile de stat au început să scadă.

De vreme ce anul următor așteptările analiștilor sunt acelea de a vedea o schimbare a politicilor băncilor centrale și prin urmare, randamente mai mici pe piața instrumentelor cu venit fix, REIT-urile ar putea deveni din nou atractive.

Investițiile recurente rămân totuși cea mai bună opțiune pentru un investitor pe termen lung!

 

Daniel Dumitrescu,

Porfolio Manager

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol.