Când scriu aceste rânduri, piețele de capital internaționale înregistrează scăderi drastice. De asemenea, acțiunile listate la Bursa de Valori București cunosc corecții semnificative.

În ultimele zile, indicele american Dow Jones a avut o scădere de peste 2000 de puncte și a înregistrat de fapt o scădere de peste 10% din maximele înregistrate anul acesta. O corecție serioasă a înregistrat de asemenea și indicele oficial al Bursei de Valori București, BET, care deja a pierdut peste 6.6% în ultimele câteva zile.

Chiar dacă aparent nu are legătură cu subiectul, aș vrea să vă spun că anul acesta voi împlini 45 de ani, sunt căsătorit și am o fetiță de patru ani. Un element important de știut în toată această ecuație este acela că aproape toți banii familiei mele sunt investiți în fonduri de investiții. În afară de o sumă relativ modestă, plasată într-un cont de economii, sumă care este considerată de mine un fond de urgență și care poate fi accesat oricând, toate economiile mele sunt investite în fondurile de investiții administrate de OTP Asset Management. Acest lucru mi se pare cât se poate de normal având în vedere faptul că economisesc pentru două obiective pe termen îndelungat. Primul obiectiv este acela să pot să finanțez școala copilului meu în cazul în care ea își va dori să urmeze o facultate în străinătate, iar cel de al doilea este legat de momentul pensionării.

Acestea sunt cele două obiective majore pentru care economisesc și amândouă au un orizont de timp îndepărtat (acesta este motivul pentru care v-am spus vârsta mea și a copilului meu).

Având în vedere cele de mai sus, eu personal nu mă simt deloc îngrijorat de evoluțiile piețelor de acțiuni din ultimele zile. Știu că putem avea o scădere de 10% sau poate 15% pe piețele de capital, creșteri de dobândă, atât la lei, cât și la euro sau dolar sau volatilitate pe termen scurt. Toate aceste mișcări ale piețelor nu pot decât să mă bucure. Într-un orizont de timp situat între 14 și 20 de ani, toate aceste mișcări bruște ale piețelor nu reprezintă decât oportunități de investiții.

Pe perioada crizei din 2007 – 2009 indicele S&P500 al pieței americane a înregistrat o scădere de aproximativ 56%. Cu toate acestea, dupa 10 ani indicele a crescut cu peste 360% luând în calcul și dividendele reinvestite. Și nu trebuie uitat că, aici vorbim de cea mai mare criză economică, după marea criză din anii ‘30.

Acum vorbim despre o economie mondială în creștere, de șanse extrem de mici de a vedea o recesiune în următorii ani și de un mediu cu dobânzi reale mici la nivel global, care se va menține pentru încă multă vreme. Ce experimentăm azi, din punctul meu de vedere nu seamănă deloc cu ultima criză din 2007-2009.

Astăzi am rugat un coleg să calculeze vârsta medie a investitorilor noștri în fondurile cu componența de acțiuni. Aceasta este de aproximativ 49 de ani. Dacă toți acești investitori au efectuat investiții în fondurile nostre, având aceleași motive ca și mine, implicit având același orizont investițional, atunci cu toții ar trebui să se bucure de scăderile din zilele acestea.

Dan Popovici,

CEO

 

     Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.