Retrospectivă 2023

Anul 2023 se apropie cu pași repezi de final. Chiar dacă am început anul cu un război la granițele țării, cu o rată a inflației foarte ridicată, cu probleme în zona lanțurilor de distribuție la nivel global, anul 2023 s-a dovedit unul foarte bun pentru piețele de capital. Și, bineînțeles, din nou, cele mai mari randamente au fost înregistrate de fondurile de acțiuni.

Aș vrea să vă reamintesc că, de foarte multe ori, atât în articole de blog, cât și în discuțiile avute cu clienții, am afirmat că investiția în acțiuni te protejează de efectele inflației. Acest lucru este valabil dacă luăm în considerare un termen mediu și lung și faptul că nu este importantă câștigarea fiecărei bătălii împotriva inflației, ci este important să câștigăm războiul. Adică să ne protejăm economiile, pe termen lung, de efectele inflației.

Inflația 2013 – 2023 vs. OTP AvantisRO

Chiar dacă în momentul de față nu avem încă cifrele de final de an, putem să presupunem  o inflație pentru anul 2023 de 7.5%. În aceste condiții, dacă ne uităm înapoi la valorile inflației anuale din 2013, până în prezent, putem spune că 1000 lei la 1 ianuarie 2013 mai valorează astăzi, ca și putere de cumpărare, doar 647,21 lei.

Dar haideți să vedem împreună evoluția inflației în România, în comparație cu performanțele anuale ale fondului de acțiuni OTP AvantisRO. Pentru anul 2023, în cazul randamentului anual al fondului, am considerat VUAN la data de 14 decembrie.

Sursa: Statistici BNR, OTP AMR

Sursa: Statistici BNR, OTP AMR

După cum observați investiția în OTP AvantisRO reușea aproape să ne tripleze banii în perioada 2013 – 2023, iar în ceea ce privește conservarea puterii de cumpărare (unde s-a considerat erodarea cu inflația), investiția aproape că ne dubla banii. Consider că evoluția fondului OTP AvantisRO în toată această perioadă nu face altceva decât să demonstreze, din nou, că pe termen lung investiția în acțiuni este, poate, cea mai bună cale de a ne proteja de efectele inflației.

Acum că anul 2023 aproape a trecut întrebarea tuturor este cum va fi anul 2024. Având în vedere evoluțiile foarte bune înregistrate de piețele de capital în 2023, este de așteptat ca aceste performanțe să nu se repete și în 2024 la nivelul fiecărui instrument financiar și la nivelul fiecărui indice.

Randamentele fondurilor OTP Asset Management România

Regăsiți mai jos un tabel cu performanțele înregistrate de fondurile administrate de către noi utilizând valorile înregistrate în data de 18.12.2023.

*Valorile la 3Y și 5Y sunt anualizate ** Randamentele sunt calculate cu dividendele reinvestite

Sursa: Statistici OTP AMR

Perspective 2024

În opinia mea, anul 2024 din punct de vedere al piețelor de capital, va fi ceva mai agitat comparativ cu anul 2023. Personal, mă aștept să avem parte de mai multă volatilitate pe piețele de acțiuni, iar nivelul de incertitudine să fie în creștere.

Pe de o parte, este de așteptat ca inflația să își continue trendul de scădere, atât în SUA, cât și în Europa. Cel puțin în momentul de față nu mai discutăm de creșteri suplimentare de dobândă, ci din contră, întrebarea este, când va avea loc prima scădere de dobândă din partea FED- Federal Reserve și apoi din partea BCE – Banca Centrală Europeană. Tot la fel, ar trebui să ne așteptăm la începerea unui ciclu de scădere de dobândă din partea BNR, în a doua jumătate a anului viitor.

Pe de altă parte, odată cu încetinirea economiei la nivel internațional este de așteptat ca profiturile raportate de companii să crească într-un ritm mai scăzut decât cel înregistrat în ultima perioadă.

Sectoare cu potențial

Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, vor exista în continuare domenii economice care să poată oferi oportunități investiționale atractive și aici mă gândesc în primul rând la inteligența artificială (tot ce înseamnă acest ecosistem, plecând de la partea de software, semiconductori, infrastructură cloud, etc.), sectorul farmaceutic inovator (trend început de anul acesta în zona medicamentelor anti-obezitate poate să continue) și nu în ultimul rând, zona de real-estate (construcții rezidențiale și comerciale). Acest ultim sector a fost puternic lovit în ultimii doi ani și cred că există premise interesante pentru ca acesta să ofere randamente bune în condițiile unei inflații aflate pe un trend de scădere.

După scăderi înregistrate în 2022 și în cea mai mare parte a anului 2023, cred că riscurile aferente acestui sector sunt deja incluse în prețuri. Atât pe piața americană, cât mai ales pe cea europeană, sectorul imobiliar/logistic poate performa promițător. În prezent, oferta este scăzută, iar costurile de finanțare mari duc la o cerere semnificativ crescută pentru proprietăți de închiriere și este posibil ca veniturile din chirii să își continue trendul ascendent. Nu trebuie uitat că domeniul real-estate nu este reprezentat doar de clădiri de birouri sau de către mall-uri. Zona de logistică, industrială și cea de cloud pot oferi o diversificare interesantă.

Instrumente financiare cu perspectivă

De asemenea, putem fi în continuare optimiști în ceea ce privește evoluția instrumentelor cu venit fix. Cu o inflație în scădere, cu bănci centrale care vor începe mai devreme sau mai târziu să reducă dobânzile de referință este de așteptat ca evoluția prețurilor obligațiunilor să își continue trendul crescător. În aceste condiții portofoliile de obligațiuni pot performa în continuare și reprezenta o alternativă câștigătoare la depozitele bancare.

Toate aceste sectoare și clase de active sunt bine reprezentate în fondurile administrate de către noi, indiferent dacă vorbim de OTP Innovation, OTP Real Estate & Construction sau de fondurile de obligațiuni OTP Obligațiuni, OTP Euro Bond și OTP Dollar Bond.

Robotul de economii

În final, așa cum spuneam, vom avea volatilitate. În aceste condiții, investiția periodică, în mod automat realizată prin intermediul unui Robot de economii este cea mai bună soluție. Această investiție periodică nu face altceva decât să elimine emoția din procesul de decizie a investiției și transformă volatilitatea din dușman în prieten.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.

Acest articol nu reprezintă o ofertă de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Innovation (Autorizație ASF 31/11.02.2022, înregistrat în Registrul ASF la nr. ASF CSC06FDIR/400122), OTP Real Estate & Construction (Autorizație ASF206/13.07.2018), înregistrat în Registrul ASF la nr. ASF CSC 06FDIR/400109, OTP Obligatiuni (Decizia ASF nr. 501/ 26.05.2011, înregistrat în Registrul ASF la nr CSC06FDIR/400048), OTP Euro Bond (Autorizație ASF 1083/20.08.2010, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC06FDIR/400069), OTP Dollar Bond (Autorizație ASF nr. A/2/09.01.2014, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC06FDIR/400085),  și nici acțiuni sau alte instrumente financiare emise de companiile menționate în cadrul acestui articol.

 

Dan Popovici,

CEO

Avertisment

 

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.