Începutul de an mi se pare a fi perioada ideală pentru a reflecta la anul care tocmai s-a încheiat și pentru a stabili obiective pentru anul pe care îl avem în față.

Mi se par zilele perfecte pentru a ne gândi la ce dorim să realizăm în noul an și mi se pare extrem de util ca aceste obiective să fie bine conturate, pentru a avea clar în minte drumul care ne așteaptă.

Nu știu ce părere aveți despre rezoluțiile de an nou, însa eu sunt un mare fan al lor. Știu că există persoane care le consideră inutile, ineficiente ș.a.m.d, dar eu una sunt foarte încântată de începuturile de an și de faptul că mă motivează să iau o coală goală de hârtie și să petrec câteva ore gândindu-mă la ceea ce îmi doresc să se concretizeze mai departe în viitorul meu și să ajung astfel să-mi conturez obiectivele principale. Deși aceste obiective se pot schimba de-a lungul timpului, complet sau parțial, mi se pare mai ușoară și mai productivă navigarea către un țel clar.

Prin urmare, am petrecut o mare parte a celei de-a doua zi a anului nou cu o agendă în mână și am reușit să-mi stabilesc obiectivele pentru viitor, să le prioritizez, să stabilesc deadline pentru fiecare în parte și să împart obiectivele mai mari în task-uri mai mici pentru a nu fi descurajată de magnitudinea lor. Mi-am setat un număr destul de mare de obiective, câteva dintre ele fiind redate mai jos:

  • Să fiu mai organizată atât în viața profesională, cât și în cea personală. Printre intențiile setate în acest scop mi-am punctat păstrarea inboxului în mod organizat, prioritizarea activității mele zilnice, menținerea curățeniei pe birou și renunțarea la multitudinea de agende pe care le folosesc simultan.
  • Să economisesc minim 10% din tot ce câștig, iar obiectivul pe termen lung este să ajung să economisesc minim 20% din venituri.
  • Să-mi rebalansez portofoliul personal de investiții astfel încât să se potrivească mai bine obiectivelor mele, atât a celor pe termen scurt, cât și a celor pe termen lung. Anul acesta mi-am setat pentru prima oară obiective care se întind pe o durată mai mare de 1 an, ajungând pană la 5 ani.
  • Să mă ocup de implementarea a cinci activități noi care să se afle în afara zonei mele de confort. Am început prin a analiza activitățile mele zilnice și prin a-mi contura astfel zona de confort. Ulterior mi-am ales cinci activități noi de care îmi doresc să mă ocup în noul an și le-am organizat în funcție de priorități, urmând să le aloc energie și timp pe rând.
  • Să-mi celebrez fiecare succes în parte, să mă bucur de el și să îl sărbătoresc, indiferent cât de mic mi se pare la momentul realizării.

 

Cea mai relevantă metaforă pentru importanța setării obiectivelor mi se pare cea a corabiei care părăsește un port fără o destinație și care ajunge astfel să rătăcească pe mare.

Vă doresc să aveți parte de un an minunat, plin de bucurii și să vă atingeți, pe cât posibil, toate obiectivele!

 

Cristina Mahika, PhD

Portfolio Manager

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.