Cum e firesc de altfel, mă implic și-n viața comunității locale în cartierul în care trăiesc. Cartierul este unul care, pentru a primi autorizarea de construcție, a avut nevoie de multe avize în prealabil, de la toate instituțiile posibile, printre care și Poliția Română, care a impus un plan de pază. Asta înseamnă că trebuia să existe un număr de posturi de pază, strategic amplasate, un număr de paznici pe tură, și un număr de ture. Toate astea plătite din banii locatarilor, evident, printre care și subsemnatul.

Cum costurile de intreținere sunt mult mai mari decât în cazul unui apartament în București, unde încălzirea este încă subvenționată de către Primăria Municipiului București și cum inflația este în creștere, ne-am trezit căutând soluții să reducem, cât putem, costurile lunare cu întreținerea.

Una dintre soluții a fost reducerea costurilor cu paza. Serviciul de pază era asigurat de o firmă mică, care la momentul contractării a oferit cel mai mic tarif. Paznicii erau plătiți la salariul minim pe economie, care așa cum știți a crescut în ultima perioadă, prin urmare, a crescut și factura noastră lunară.

Căutând și alte oferte am constatat cu surprindere că o firmă mare (n-o să-i fac publicitate) ne-a oferit exact același preț cu cea existentă. Dar e o șmecherie. Firma nouă ne-a livrat același număr de paznici în primă fază, în timp ce și-a instalat un sistem de monitorizare automat, cu senzori de mișcare și camere de filmat pe tot perimetrul cartierului. Apoi a retras toti paznicii, lăsând doar unul care urmărește niște ecrane și deschide bariera principală. Sistemul alertează automat, când sesizează mișcare, echipa rapidă de intervenție care apare în 2-3 minute.

Așadar concluzia: niște oameni amărâți, care erau și așa plătiți cu salariul minim pe economie, au fost probabil relocați în primă fază. În faza 2 vor fi concediați, deoarece firma mică nu poate concura ca preț cu firma mare care oferă acest sistem automatizat, care nu cere de mâncare, nu vrea concediu și nu face pauză de țigară.

Așadar putem vorbi de niște victime ale automatizării, chiar dacă ei nu conștientizează încă acest lucru. Credeți că e un caz izolat? Am vrut să vă dau un exemplu real, practic, care s-a întâmplat în anul 2019 în țara asta. Din păcate suntem cu toții în această oală.

Dacă tot ce faci este să dai copy-paste în câteva Excel-uri, job-ul tău poate fi automatizat. Dacă job-ul tău implică un algoritm oarecum repetitiv, poate fi automatizat. Aici putem include servicii de traducere, servicii legale, servicii medicale, transporturi s.a.m.d.

Cel mai mare unicorn românesc, UiPath, este evaluat la câteva miliarde de euro, și fix cu asta se ocupă, creează roboței care automatizează anumite procese repetitive din diverse instituții. Roboțelul nu cere pauză de masă, nu se vrea la țigară, nu întârzie la job, nu vrea concediu, nu sună că a răcit și nu vrea mărire de salariu.

Serviciile de transport sunt și ele în pericol. Taximetriștii cred că Uber e problema? În câțiva ani mașinile autonome vor exista pe șosele și oricine își va putea trimite mașina să facă bani cât n-o folosește. Da, mașina dvs. își va putea plăti singură leasing-ul, producând bani în timp ce dvs. vă odihniți sau sunteți la serviciu, deoarece va avea capacitatea de a duce din punctul A în punctul B pe oricine, la fel ca un Uber acum. Mașina dvs. va face “taximetrie” iî intervalul programat de dvs., fără a uita să vină să va ia de la job când terminați.

Mașinile Tesla deja pot fi dotate cu hardware-ul necesar pentru a fi autonome, mai este de lucrat puțin pe partea de software, dar în câțiva ani vom fi acolo. Deja sunt semi-autonome și au nevoie de un input minim din partea șoferului.

Serviciile de traducere. Folosesc constant Google Translate și simt o îmbunătațire a algoritmilor din spate. Mai nou, căștile Pixel Buds pot traduce cu ajutorul Google Assitant din 40 de limbi, în timp real. Adio barieră lingvistică prin concedii!

Servicii legale. Watson al lui IBM, poate fi implementat în multe zone. Îi place în special să scormonească prin baze de date imense și să învețe. Perfect prin a scormoni prin mii de legi și procese încheiate și pentru a găsi precedentul care va ajuta avocatul să câștige și cazul tău.

Dar măcar doctorii sunt safe, nu? Nu chiar. Ce înseamnă diagnoza unui pacient dacă nu interogarea unei baze de date imense pentru a verifica pe ce boli se pliază simptomele pacientului? Acest software de inteligență artificială detectează cancerul de 30 de ori mai rapid decât un doctor uman, cu o acuratețe de 99%. Înainte să apară!

Inteligența artificială în domeniul medical va face ca tu să-ți vezi doctorul mai rar, dar când vă veți vedea el va putea descărca “fișa” ta grație ceasului Apple, Samsung s.a.m.d și va vedea cum ai dormit, câtă mișcare faci, cât de sedentar ești, fluctuațiile în greutate, dacă pulsul ți-o ia razna în anumite perioade ale zilei, s.a.m.d. Sau poți să îți downloadezi o aplicație care să confirme ce ți-a spus doctorul.

Riscul de a ne pierde job-urile e cât se poate de real, mai ales în România, unde majoritatea populației are slujbe cu valoare adaugată mică, care vor fi printre primele ce vor fi automatizate (agricultura, confecții, servicii de transport, etc.). De îndată ce roboții vor fi mai ieftini vom avea o problemă, vedeți ce s-a întâmplat cu paznicii de mai sus.

Ce putem face să ne protejăm, vă întrebați? Nu foarte multe, dar un lucru ar fi să ne specializăm pe zone care necesită creativitate și inovație. Să ne împrietenim cu roboții, dacă vreți. Fiindcă ne place sau nu, această revoluție industrială 4.0 vine cu pași siguri. Prima a fost revoluția motorului cu abur, a doua a fost cea a producției în masă și a electricității, a treia cea a computerelor și a automatizării, iar a patra va fi cea a Internet of Things și a inteligenței artificiale.

Țările și economiile care se vor adapta vor prospera, celalte vor suferi teribil, deoarece nu vor putea fi la fel de competitive față de primele. Din nou, comparația dintre cele două firme de pază de mai sus e adecvată.

Modelul est-european este să ne bazăm pe conducătorul suprem, tătucul, care are grijă de noi. Ei bine, nici tătucul nu are soluție pentru această problemă, mai mare decât el. Așadar cheia salvării este la noi. Noi, la nivel individual, trebuie să ne pregătim pe noi înșine și pe urmașii noștri pentru a face față celei mai mari provocări pe care generațiile noastre o vor trăi.

Asta înseamnă să ne pregătim pentru meserii care încă nu există, care nu pot sau nu merită să fie automatizate, să fim creativi, și să investim în companiile care vor fi beneficiarele acestei schimbări.

Noi, la OTP Asset Management, exact asta intenționăm să facem cu OTP Global Mix. Tu ce plan ai pentru când vor veni roboții pentru job-ul tău?

 

 

Adrian Anghel, Head of Sales

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.