Din 14.10.2024, OTP Asset Management Romania SAI S.A. face parte din Grupul Banca Transilvania și nu mai aparține Grupului OTP. Marca OTP este folosită sub o licență temporară. Accesează secțiunea de Întrebări și Răspunsuri, pentru a afla mai multe informații.

Blog

Robotul de economisire automată nu se uită la TV

Robotul de economisire automată nu se uită la TV

Avem deja două luni de când a început războiul din Ucraina. Dacă la început am fost confruntați cu emoții puternice și mulți dintre noi ne uitam în fiecare dimineață la știrile referitoare la avansul armatei Federației Ruse în încercarea sa de a ocupa Kievul, timpul a trecut și emoțiile noastre s-au diminuat. Situația este similară și în cazul evoluției piețelor de capital, care în primele zile după declanșarea invaziei ruse au cunoscut momente de volatilitate foarte ridicată. Minime locale s-au înregistrat în jurul datei de 8 martie pe cei mai mulți indici internaționali de acțiuni.

De atunci piețele financiare și-au revenit într-o oarecare măsură, principalii indici bursieri înregistrând avansuri de peste 10% față de minimele din luna martie.

Ce am observat noi este că o parte din investitorii români în fonduri mutuale au reacționat emoțional și și-au retras sumele investite, în vâltoarea emoțiilor. O parte dintre aceștia s-au întors deja cu sume în fondurile în care erau investiți, iar altă parte se vor întoarce în perioada următoare. Reacțiile emoționale ale oamenilor sunt normale și au existat întotdeauna, indiferent dacă luăm în calcul momentele de volatilitate generate de criza COVID-19 din martie 2020 sau de cele generate de faimoasa OUG 114 de la finalul anului 2018.

Planul de economisire regulată

Aș vrea însă să vă vorbesc de investitorii cu un plan de economisire pe termen lung, prin intermediul programului de economisire automată al OTP Bank România, Roboții de economii.

Vă propun să ne amintim ce este economisirea automată.

“Economisirea automată este un plan regulat de economii realizat printr-un program de direct debit care colectează sumele pe care le stabilești tu, la data pe care o decizi și le investește în fondurile de investiții alese de tine. Cât de des investești este din nou alegerea ta, astfel încât poți alege să economisești în orice dată, lunar, bilunar, săptămânal în funcție de veniturile și nevoile tale.

Cel mai mare avantaj în economisirea regulată este faptul că vei cumpăra unități de fond (UF) la un preț mediu. De exemplu, când achiziționezi UF la prețuri joase, cu aceeași sumă vei cumpăra mai multe UF, astfel încât, atunci când piețele vor crește, suma pe care o vei deține la momentul respectiv, va fi mult mai mare. Pe lângă acest avantaj, poți adăuga economia de timp și de resurse în găsirea celui mai bun moment de a investi, cât și faptul că tranzacțiile se fac automat prin acest program.”

Fără emoții

Cu alte cuvinte prin intermediul unui astfel de program de economisire automată vei cumpăra unități de fond lunar, într-o anumită dată stabilită inițial și astfel elimini emoțiile din procesul tău investițional.

Este cât se poate de adevărat că atunci când piețele financiare se corectează puternic, când la televizor, radio sau internet nu auzi decât cuvinte precum “război”, “invazie”, “bombardamente”, etc, este foarte puțin probabil să te hotărăști să investești în piețele financiare. Emoțiile sunt foarte mari pentru tine ca și investitor și tentația este să îți retragi sumele investite și nu să suplimentezi acele sume.

Pe de altă parte prin intermediul unui program de economisire automată aceste emoții dispar. Softul de debitare directă utilizat de către bănci nu nu se uită la TV și nu citește. Astfel, prin intermediul acestui program, ai posibilitatea de a investi la prețuri mult mai mici decât cele uzuale.

Urmărește-ți planul

Eu nu spun acum că piața nu poate scădea în viitor, așa cum nu știu când se va opri războiul din Ucraina. Însă pot să spun că este important să ne urmăm planurile pe termen lung.

Atunci când ne-am hotărât să avem un program de economisire automată într-un fond de acțiuni sau în unul diversificat, sigur am avut un obiectiv, o dorință. În general, vorbim de un obiectiv pe termen lung care este foarte puțin probabil să se fi schimbat în ultimele două luni, pentru cei mai mulți dintre noi.

Cu toate acestea am văzut programe de economisire automată întrerupte în luna martie. Nu știu ce resorturi au fost mișcate pentru a întrerupe aceste programe de economisire automată și nu pot să judec pe nimeni. Emoțiile au fost puternice și fiecare dintre noi a simțit evenimentele diferit. Pe de altă parte, vă invit să vă gândiți dacă obiectivul dumneavoastră pe termen lung, acela care v-a făcut să economisiți lunar, s-a schimbat sau nu.

În concluzie

De asemenea, cred că este important să reiterez că un program de economisire regulată are capacitatea să transforme volatilitatea din dușman, în prieten. Dacă un produs financiar/fond de Investiții este volatil, atunci el este cu atât mai potrivit pentru un investitor cu un orizont lung de timp și care economisește lunar, prin intermediul acelui produs financiar.

Atenție! Afirmația de mai sus este adevărată cu o condiție – acel investitor trebuie să își urmărească planul pe termen lung și să continue să economisească, indiferent de volatilitatea de moment a acelui produs financiar. Să nu uităm, așa cum am spus și mai devreme, softul programului de economisire regulată nu se uită la TV. Noi însă da!

Nu închei acest articol fără să vă reamintesc că este important ca înainte de a investi, să alocăm un strop de răbdare și efort astfel încât să înțelegem cât mai bine cum funcționează fondurile de investiții. Și nu în ultimul rând să înțelegem cât mai bine politica de investiții a fondurilor în care dorim să investim și riscurile aferente fiecăruia dintre acestea.

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend