Din 14.10.2024, OTP Asset Management Romania SAI S.A. face parte din Grupul Banca Transilvania și nu mai aparține Grupului OTP. Marca OTP este folosită sub o licență temporară. Accesează secțiunea de Întrebări și Răspunsuri, pentru a afla mai multe informații.

Blog

Să învățăm de la India

Să învățăm de la India

Zilele trecute am văzut un articol referitor la piața financiară din India. Sincer, am fost impresionat de o serie de cifre și am simțit nevoia să prezint aceste statistici în articolul de mai jos.

Astfel, piața de capital din India este una în plină dezvoltare, cu peste 4900 de companii listate, având o capitalizare bursieră totală de peste 5 trilioane de dolari. Această valoare face ca piața de capital din India să fie a cincea din lume ca și capitalizare bursieră.

O altă statistică interesantă este aceea că valoarea capitalizării bursiere a pieței de capital din India raportată la produsul intern brut este de 142%. Pentru a înțelege mai bine acestă dimensiune a pieței indiene, este bine de știut că în cazul Bursei de Valori București capitalizarea raportată la PIB-ul României este de 18,3% (Dec 2023).

Un factor important în evoluțiile pozitive ale acțiunilor listate în India sunt fondurile de investiții. În ultimii 15 ani acestea au avut parte de campanii susținute de popularizare și astfel s-a ajuns ca, în prezent, 87 milioane de indieni să investească regulat, lunar, în astfel de fonduri de investiții. Valoarea medie a investiției este de 32 USD / lună, și astfel intră în piață lunar aproximativ 2.7 miliarde USD. De altfel, este important de spus că indienii economisesc mult, astfel încât vorbim de economii anuale de 800 miliarde de dolari, sau aproximativ 18% din PIB-ul Indiei.

Din aceste 800 miliarde USD, aproximativ 40 miliarde sunt direcționate anual către piața de capital prin intermediul fondurilor de investiții, unit-link-uri și scheme de pensii.

Cifrele sunt foarte mari, dar pe de altă parte, îmi veți spune că și indienii sunt mulți. Și este adevărat, la finalul anului 2022 populația Indiei numără 1,417 miliarde de persoane. Dacă împărțim numărul de 87 milioane de persoane care investeasc lunar în mod automat în fonduri de investiții prin intermediul SIP (Sistematic Investment Plan) la populația totală a Indiei, descoperim că 6.14% din populație investește în mod regulat.

M-am uitat pe un site din India a unei platforme de vânzare de produse financiare și asta am găsit referitor la aceste SIP–uri:

“Planul de investiții sistematice (SIP) este o modalitate de a investi în fonduri mutuale prin care un investitor poate investi o sumă fixă în schema de fonduri mutuale la alegerea sa la intervale regulate. La fel ca un depozit recurent, un investitor poate investi o sumă fixă la intervale regulate (lunar sau trimestrial) prin SIP. În loc să investească o sumă mare o singură dată prin modul sumă forfetară, mai mulți investitori preferă acum să investească sume mai mici în mod regulat prin modul SIP. Puteți începe să investiți prin SIP într-o schemă de fond mutual cu o sumă de până la 100 Rs pe lună.”

Este evident că este un produs de economisire recurentă similar Robotului de economii cu plasamente în fonduri de investiții.

Revenind la piața din România, lucrurile stau în felul următor – avem conform statisticilor AAF un număr de 667,576 de investitori în fonduri de investiții (30 aprilie 2024), respectiv aproximativ 3,5% din populația României. Fără a avea date statistice, cred că undeva între 50% și 60% dintre aceste persoane investesc în mod regulat. În aceste condiții, putem spune că aproximativ 1.75% – 2% din populația României economisește în fonduri de investiții în mod recurent, comparativ cu cifra de 6.14% în cazul Indiei.

Toate cifrele de mai sus nu fac altceva decât să cred că potențialul de creștere a industriei de asset management din România este unul foarte mare, și că lucrurile vor evolua spectaculos în viitor pentru piața de capital din România.

Ca și o ultimă concluzie, dragă cititorule, nu uita că investiția periodică prin intermediul fondurilor de investiții este poate cea mai sănătoasă abordare pe termen lung pentru crearea de valoare și pentru protecția economiilor de efectele inflației.

 

 

Dan Popovici, CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend