Întrebare retorică, desigur. Un articol care mi-a atras atenția înainte de sărbători avea titlul “Precomenzile de iPhone X îți arată că românii au bani”*. Nici mai mult nici mai puțin de 1,200 de unități din cel mai nou, dar și mai scump telefon de la Apple au fost precomandate în România în 2017. Fabuloasa sumă totală care s-a cheltuit pe precomenzi pentru acest model ajunge la 1.5 milioane Euro.

Știrea mi se pare interesantă din multe puncte de vedere. Primul ar fi că apetitul pentru cel mai nou produs de la Apple pare a fi în creștere, spre exemplu numărul precomenzilor pentru modelele iPhone 7 și 7 Plus fiind de “numai” 1,000 de unități.

Al doilea este prețul, deși prohibitiv, nu reprezintă un impediment pentru a afișa ultimul gadget de la Apple. La momentul redactării acestui articol, în România, un iPhone X de 64 GB costă 5,498 Lei, iar un iPhone de 256 GB costă 6,349 Lei. Iphone X nu este cel mai ieftin telefon, după cum puteți observa în graficul de mai jos. Nu doar în România, ci aproape oriunde în lume, acest model costă în versiunea de bază peste 1,000 de Euro.

În plus, pentru a putea fi încărcat fără fir, tot telefonul este învelit în sticlă. Dacă ai norocul să-l scapi, numai schimbarea display-ului OLED va costa 279 de dolari. Așa că o asigurare nu e o idee rea.

Al treilea punct de vedere, defect profesional probabil, vine din zona “investiției” într-un telefon atât de scump. Decât să “investești” peste 1,000 de Euro într-un gadget, nu mai bine pui banii la treabă pentru tine?

Ne aflăm în prezent în ceea ce presimt că va fi cel mai lung ciclu de creștere economică din istorie. De la faimoasa criză care s-a terminat în 2009, de care nimeni nu prea mai vorbește, au trecut aproape 9 ani. Între timp bursa americană, măsurată de indicele S&P 500 a avut o evoluție care a depășit creșterea de 300%. De dragul comparației, indicele principal de la Burse de Valori București, BET, a avut o creștere de peste 318% în aceeași perioadă.

Iată cum această piață de creștere neîndrăgită de nimeni a produs randamente spectaculoase pentru cei ce au avut curaj să rămână investiți pe termen lung. Desigur e mult mai simplu când vine vorba de investitii, să ne uităm în trecut, decât în viitor. Dar haideți să mergem pe scenariul pesimist, în care să presupunem că investiția noastră nu va crește cu 14% anualizat, procent cu care a crescut Bursa de la București din 2009.

O regulă folosită în finanțe este regula lui 72. Aceasta spune că pentru a aproxima de cât timp este nevoie pentru a ne dubla investiția este să împărțim numărul regulei, 72, la randamentul anual al investiției. Spre exemplu, la un randament anual de 9% avem nevoie de 8 ani pentru a dubla suma inițială. Astfel, ne putem construi un portofoliu cu care să ne simțim perfect confortabili, estimand atât randamentul anual așteptat, cât și perioada necesară pentru a putea să ne dublăm banii.

Chiar dacă în prima parte a articolului v-am arătat cum să ne înjumătățim banii într-un an, iar în a doua parte am arătat cum și în cât timp îi putem dubla, nu vreau să credeți acum că scopul acestui articol a fost să fac publicitate negativa lui iPhone X. Sunt prins în arhitectura Apple de la primele modele și probabil că voi rămâne prins și pe viitor. Odată ce m-am obișnuit cu sistemul de operare, îmi vine greu să mai fac vreo schimbare. Totuși, mi se pare ciudat să dăm mii sau chiar milioane de Euro pe telefoane care se vor devaloriza din prima zi, iar într-un an vor deveni deja depășite.

Prefer să investesc în acțiuni la Apple și să mi-l cumpăr din profit. Și nu numai în Apple, ci într-un portofoliu global format din cele mai mari și mai profitabile companii. Mai multe detalii găsiți aici.
Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.

Acest articol nu reprezintă o ofertă de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Global Mix (Autorizație ASF 30/29.10.2015, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC06FDIR/400098) și nici acțiuni sau alte instrumente financiare emise de companiile menționate în cadrul acestui articol.
* https://playtech.ro/2017/iphone-x-pret-precomenzi-quickmobile/

Adrian Anghel, Head of Sales

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.