În ultima periodă am văzut o serie de articole foarte interesante în Ziarul Financiar.

În primul dintre acestea (O bere în plus sau bani pentru proteză? Cu ce pensie acumulată de noi personal ieşim la pensie? Trebuie să faceţi tot posibilul să nu ajungeţi precum bunicii şi părinţii voştri) autorul trăgea un puternic semnal de alarmă referitor la faptul că la un moment dat în viață, indiferent cât de buni profesioniști suntem acum sau vom fi în viitor, nu vom mai putea munci și atunci vom fi obligați să ne retragem. Din acel moment va trebui să supraviețuim pe de o parte din pensia primită de la stat, iar pe de altă parte, ar trebui să cheltuim din banii strânși în perioada în care am muncit.

Sunt foarte îngrijorat când mă uit la ce pensie primește mama mea după ce a muncit zeci de ani atât în sistemul comunist, cât și câțiva ani în sistemul capitalist din România, fiind medic de profesie. Chiar dacă pensia ei este în mod cert peste pensia medie din România, vă pot declara cinstit, că eu personal nu aș putea să mă descurc cu banii respectivi.

În aceste condiții ar trebui să am o sumă consistentă economisită care să aducă un aport important la venitul provenit din pensia de stat. Pentru a ajunge la crearea unei astfel de sume, trebuie pornit de foarte devreme, economisind lunar o anumită sumă de bani. Astfel, chiar cu o sumă relativ mică pusă de o parte lunar, pe parcursul a zeci de ani, poți ajunge ca la vârsta de 65 sau poate 70 de ani, atunci când nu vei mai putea munci, să ai la dispoziție economii consistente din care să îți asiguri un trai decent. Mai mult decât atât, este foarte important ca economiile tale să lucreze pentru tine. Nu este același lucru dacă economiile tale sunt plasate la un randament de 1% p.a. sau în alte instrumente ceva mai sofisticate care produc randamente pe termen lung de 3% – 4% p.a. Ajungând în zona aceasta amintesc de un alt articol din Ziarul Financiar în care se vorbește despre 60 miliarde de lei, bani ai românilor, care stau în conturi curente sau conturi de economii și care nu produc aproape nimic.

Din păcate pentru cei mai mulți români, atenția către finanțele lor personale este îndreptată doar pe termen foarte scurt. Mulți preferă conturile de economii tocmai datorită flexibilității acestora și a faptului că poți să îți retragi banii în orice moment fără să pierzi dobânda acumulată. Dar acestă flexibilitate are un cost extrem de important deoarece dobânzile primite sunt foarte mici. Acest fapt se va vedea pe termen lung și va impacta semnificativ creșterea economiilor personale.

Cu toții ne gândim la achizițiile importante din viața noastră, la prima casă, la prima mașină, televizor, frigider, mașină de spălat. Toate aceste achiziții sunt costisitoare și pentru cele mai multe dintre ele avem nevoie fie să economisim o perioadă mai lungă sau mai scurtă sau să contractăm un credit pe care îl vom plăti ulterior de-a lungul mai multor ani. Puțini dintre noi însă ne dăm seama care este cea mai scumpă achiziție pe care vrem să o facem de-a lungul vieții noastre. Aceasta este bunăstarea după momentul în care ne retragem la pensie. Viață bună, călătoriil vacanțe cu nepoții, dar și unele tratamente medicale complicate inerente de la o anumită vârstă trebuie finanțate dintr-o sursă. Și din păcate în cea mai mare parte, vor trebui finanțate direct de către noi, din ce reușim să economisim acum.

Gândiți-vă la asta acum când încă sunteți tineri și buni profesioniști în domeniul în care activați. Acum când încă veniturile vin în urma muncii pe care o faceți. Informați-vă, aflați cât mai multe lucruri despre cum puteți economisi pe termen lung, cum puteți crește randamentul potențial al economiilor voastre și încercați să fiți disciplinați.

 

Dan Popovici, CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.