Până când nu am avut-o pe Alexandra, fetița mea, nu am fost deloc interesat de ce se întâmplă în învățământul din România.
Acum, lucrurile s-au schimbat și urmăresc cu destul de multă îngrijorare articolele referitoare la învățământul românesc și evoluția acestuia.
Ținând cont de calitatea mea de părinte, îmi doresc ca Alexandra să beneficieze de cele mai bune condiții în ceea ce privește învățământul, plecând de la acumularea de cunoștințe și terminând cu mediul în care va învăța. În aceste condiții, îmi este din ce în ce mai evident, că la un moment dat, pe parcursul vieții există posibilitatea ca Alexandra să își dorească să urmeze cursuri ale unui liceu sau poate ale unei facultăți din afara României. Și indiferent dacă vorbim de o bursă obținută sau dacă învățământul în acea țară este sau nu oferit gratuit, tot vor exista niște costuri destul de ridicate.
Ca părinte mă văd obligat să mă gândesc cum voi putea finanța în întregime sau măcar o parte din aceste costuri și singura posibilitate pe care o văd în acest moment, este aceea de a economisi încă de pe acum. Din punctul meu de vedere, investiția în educația copilului este extrem de importantă și merită făcută cu prisosință. Dar ca să poată fi făcută în condiții decente, fără a sugruma financiar pe părinți, trebuie pregătită din timp.
Atunci când vorbim de finanțarea cheltuielilor cu școala (liceu sau facultate) copilului nostru, avem un aliat important. Acesta este timpul. Orizontul de timp în care vor avea loc aceste cheltuieli este unul îndepărtat, aici vorbind de cel puțin 10 ani, dacă nu cumva poate 15 ani. Având un orizont de timp lung, economisirea pentru acest obiectiv trebuie făcută în mod inteligent și ca să nu impacteze semnificativ bugetul familial.
Dintr-un calcul simplu, dacă reușești să economisești 200 lei/luna, timp de cincisprezece ani, cu o rată de creștere anuală de 5%, peste cei cincisprezece ani vei avea în cont o sumă de peste 53600 lei. În mod evident cu cât suma economisită este mai mare, cu atât valoarea economiilor tale va crește în timp.
Pe de altă parte, rata de creștere anuală este extrem de importantă. Astfel, dacă acei 200 lei sunt plasați cu o rată medie anuală de 2% vor genera în final o sumă puțin peste 42000 lei.
Mulți îmi vor spune că nu mai poți obține o rată medie anuală de creștere a economiilor de 5%, știind că dobânzile bancare de abia mai plătesc puțin peste 1% pe an. Soluția, evident subiectivă din partea mea, dar în care cred cu tărie, este dată de investițiile în piața de capital. Fondurile de investiții cu expunere pe acțiuni sau fondurile diversificate, pe un orizont de cincisprezece ani pot să aducă rate de creștere ridicate. Având la dispoziție 15 ani și o abordare investițională constantă (economisire regulată lună de lună) poți obține astfel de creșteri medii.
Este bine de știut că folosim o expresie foarte importantă – creștere medie anuală – adică în unii ani vom avea creșteri mari, poate de 10% sau 20% și poate în alți ani vom avea scăderi. Important este să avem abordarea corectă, să economisim regulat, disciplinat lună de lună și să ne menținem obiectivul propus.
În cele din urmă economisind o sumă mică, lunar, putem ajunge la obiectivul nostru pe termen lung, care poate fi o școală bună pentru copilul nostru.
Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.