Dragi investitori,

Acest articol vine din dorința noastră ca administratori de fonduri de a acoperi nevoia de informare cu privire la fondurile pe care le administrăm și posibilele evoluții ale acestora în contextul noului COVID19.

Așa cum observați, nivelul de îngrijorare al populației crește constant în România odată ce numărul de infectări cu COVID19 crește de la o zi la alta. Nu știu cum vor evolua lucrurile în perioada imediat următoare din punct de vedere medical, așa cum nu știu cum vor evolua lucrurile în zilele următoare pe piețele internaționale de capital. Volatilitatea este la niveluri foarte ridicate, iar piețele de acțiuni înregistrează recorduri după recorduri în ceea ce privește corecțiile prețurilor acțiunilor tranzacționate. Cred că este important să transmitem către voi, investitorii care sunt așteptările noastre în ceea ce privește evoluția viitoare a fondurilor de investiții pe care le administrăm. Bineînțeles vorbim de scenarii, iar rândurile de mai jos sunt doar scenariul nostru de bază cu care lucrăm în prezent. Acest scenariu se poate modifica pe parcurs în funcție de evoluția multor factori subiectivi și obiectivi.

Înțeleg foarte bine îngrijorările unora dintre voi în ceea ce privește evoluția din ultima perioadă, mai ales în contextul volatilității ridicate a piețelor financiare, la nivel național, cât și global.

Totuși, doresc să vă reamintesc că peste 84% din activele fondurilor administrate de către noi sunt fonduri de obligațiuni. Aceste fonduri, respectiv OTP ComodisRO, OTP Obligațiuni, OTP Euro Bond și OTP Dollar Bond nu investesc niciodată în acțiuni. Aceste fonduri au plasamente doar în obligațiuni de stat, obligațiuni corporative și în depozite bancare sau alte instrumente ale pieței monetare. Conform legislației în vigoare fondurile de obligațiuni nu au voie să investească niciodată în acțiuni și astfel nu sunt supuse la riscurile aferente piețelor de acțiuni.

În ceea ce privește fondurile de obligațiuni ne așteptăm ca pe termen scurt acestea să înregistreze o ușoară creștere a volatilității datorită expunerii ridicate pe obligațiuni suverane emise de România. Având în vedere că România este o piață emergentă din punct de vedere al obligațiunilor suverane, acestea sunt considerate de investitorii internaționali ca active mai riscante. Observăm deja și ne așteptăm ca și în perioada imediat următoare să existe momente de scădere puternică a lichidității în cazul obligațiunilor corporative si poate, chiar si a celor suverane emise de state din piețele emergente și de frontieră. În consecință, pe termen scurt putem asista la creșterea acentuată a spread-urilor pentru obligațiunile corporative și cele suverane emise de statele emergente (inclusiv a obligațiunilor emise de România, în euro sau lei).

Chiar dacă sunt momente în care apar fluctuații în cazul fondurilor de obligațiuni, acestea, pe un orizont mediu de timp, performează pozitiv. Istoria ne-a arătat că fondurile de obligațiuni au performat net superior altor instrumente de economisire clasice.

Este important de menționat că performanțele trecute nu reprezintă o garanție a performanțelor viitoare.

Mai jos aveți o analiza a evoluțiilor lunare ale fondurilor conservatoare. Observăm că OTP ComodisRO nu a încheiat nici o lună pe minus, iar OTP Obligațiuni a înregistrat câteva excepții, de valori subunitare, revenindu-și în perioadele imediat următoare.

      OTP COMODISRO- Evoluție lunară 2008-2020

OTP OBLIGAȚIUNI – Evoluție lunară 2011 – 2020

Mai mult decât atât, au existat o serie de semnale venite din partea principalelor bănci centrale și din partea guvernelor țărilor cheie, că vor veni în perioada imediat următoare cu un pachet de stimului fiscali și monetari. Deja băncile centrale din SUA, Canada, Anglia au reînceput procesul de relaxare monetară, prin tăieri de dobândă. Federal Reserve a anunțat deja injecții masive de lichiditate în SUA. Este de așteptat ca în perioada imediat următoare Banca Centrală Europeană să treacă și ea la un plan solid de sprijinire a economiei Zonei Euro. Chiar dacă în ultimele zile, ECB nu a reușit să comunice la nivelul așteptărilor piețelor financiare, cred că este de așteptat ca în perioada imediat următoare să își intensifice programul de relaxare cantitativă (achiziție de active). De asemenea, băncile din Zona Euro vor primi sprijin astfel încât economia Europei să poată trece mai ușor de acest moment.

În aceste condiții, este de așteptat ca în primă fază obligațiunile suverane ale statelor puternice din Zona Euro să se aprecieze (Bundul german, obligațiunile suverane ale Franței, Austriei, Olandei, etc). În faza următoare, în căutarea de randamente, este de așteptat ca mișcarea de apreciere a prețului obligațiunilor să se reflecte și asupra celor emise de țări percepute mai riscante, cum este și România.

Din păcate acest lucru este într-o oarecare măsură întârziat și datorită crizei politice din România, care din păcate, se prelungește nepermis de mult.

Ținând cont de toate cele de mai sus, suntem în continuare optimiști în ceea ce privește performanța pe termen lung a fondurilor noastre de obligațiuni.

În ceea ce privește fondurile cu componentă de acțiuni, respectiv OTP Premium Return, OTP Euro Premium Return, OTP Global Mix, OTP Real Estate & Construction și OTP AvantisRO, acestea în mod evident au evoluții influențate puternic de piețele bursiere locale și internaționale. Având în vedere situația actuală credem că cea mai bună strategie de investiții în astfel de fonduri este aceea a investițiilor regulate, lunare, prin intermediul Robotului de economii (Program de Economisire Regulată prin OTP Bank România)

În ceea ce privește fondurile cu expunere pe acțiuni ne așteptăm ca acestea să înregistreze volatilitate ridicată pentru o mai lungă perioadă de timp. De asemenea, este de așteptat ca lichiditatea acțiunilor românești în anumite momente să se reducă semnificativ.

Ne așteptăm ca o serie de măsuri fiscale solide luate de guvernele lumii, pentru sprijinirea economiei mondiale, să fie bine primite de către piețele financiare. Cu toate acestea, credem că actualul ciclu economic s-a încheiat și vom intra într-un nou ciclu. Cât de repede își vor reveni piețele financiare depinde într-o mare măsură, pe de o parte de capacitatea guvernelor de a gestiona extinderea infectărilor cu virusul COVID-19, iar pe de altă parte, de capacitatea acelorași guverne de a găsi soluții pentru sprijinirea economiei reale. Astfel, în scenariul nostru de bază, ne așteptăm ca piețele de acțiuni să se stabilizeze în a doua parte a anului 2020.

Chiar dacă, pe termen scurt, piețele sunt extrem de volatile, cu scăderi importante de la o zi la alta, aș vrea să vă reamintesc că, în cazul fondurilor noastre, acțiunile din portofoliu sunt emise de companii solide, din domenii diverse de activitate. În aceste condiții, credem că pentru investitorii cu un orizont de timp lung și care pot suporta volatilitatea actuală, investițiile în fondurile cu componentă de acțiuni vor fi foarte profitabile. Asta deoarece în acest mediu internațional de dobânzi scăzute, sau chiar negative, acțiunile rămân bine poziționate pentru a capta atât o potențială nouă creștere economică globală, dar pe de altă parte și oferă un randament al dividendelor net superior dobânzilor oferite de obligațiuni în prezent.

Asta nu înseamnă că nu este posibil să vedem în continuare corecții importante pe principalii indici bursieri locali și internaționali.

Însă, având un portofoliu diversificat pe clase de active (acțiuni și obligațiuni), pe monede diferite (Lei, Euro și USD) și cu un orizont de timp lung, există în opinia mea un potențial ridicat de performanță net superioară altor produse de economisire clasică. Dar ca acest potențial să poată fi fructificat mai este nevoie de încă două ingrediente – disciplina și investiția regulată.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.