În fiecare an la început de luna mai ne vine în minte celebra zicală „Sell in May and go away“ valabilă în trecut pentru acţiunile listate pe bursa americană. Datele istorice pentru bursa americană arată că randamentele obţinute în perioada mai-octombrie sunt negative sau mai scăzute decât dobânzile pe termen scurt. Aceleaşi date arată că randamantele obţinute în intervalul noiembrie – aprilie sunt ridicate. Acest fenomen a putut fi observat şi pe alte pieţe dezvoltate precum cea din Canada, Japonia, Marea Britanie şi chiar pe mai multe pieţe din Europa.

Plecând de la aceasta zicală, am analizat şi noi datele atât pe indicele BET, cât şi pe indicele BET-TR. După cum bine ştim, indicele BET are o istorie din 1997, iar în prezent cuprinde cele mai lichide 17 companii prezente pe piaţă principală a Bursei de Valori Bucureşti. În calculul indicelui BET nu se iau în considerare dividendele plătite de companii. Istoria indicelui BET-TR este mai scurtă decât a indicelui BET, începând în anul 2014, iar spre deosebire de indicele BET, în indicele BET-TR sunt incluse dividendele plătite de companii. În ultimii ani, companiile listate pe Bursa locală au oferit unele din cele mai mari randamente ale dividendelor la nivel global. Cu toate că în prezent randamentul dividendelor este mai scăzut, acesta rămâne atractiv comparativ cu randamentele aduse de companiile listate pe alte pieţe de frontieră sau emergente.

Pentru această analiză în cazul indicelui BET am folosit datele de la 1 ianuarie 1998 până la data de 31 decembrie 2020, astfel având un număr de cate 23 de date pentru fiecare lună. Folosind media aritmetică putem observa că luna mai a adus un randament mediu pozitiv de 0.89%, urmat de creşteri, atât în iunie, cât şi în iulie de 1.20%, respectiv 2.41%. Lunile august şi septembrie au adus randamante medii negative de -0.15%, respectiv -0.29%, urmând ca luna octombrie să aducă din nou un randament pozitiv de 0.51%. Pentru a verifica datele, am folosit şi mediana, astfel încât să eliminăm efectul datelor extreme, în aceasta variantă şi lunile august şi septembrie au fost pozitive.

Cumulat, în perioada mai-octombrie se obţinea un randament mediu de 4.59%, iar în perioada noiembrie – aprilie 11.40%. Folosind mediana datele ne arată acelaşi lucru: un randament cumulat de 7.35% în perioada mai-octombrie şi un randament cumulat de 11.21% în perioada noiembrie-aprilie.

În cazul indicelui BET-TR, setul de date este mult mai redus 2015-2020, având astfel un număr de cate 6 date pentru fiecare lună. În acest caz, rezultatele obţinute diferă semnificativ faţă de cazul indicelui BET, aceasta deoarece majoritatea companiilor incluse în indicele BET/BET-TR au datele de înregistrare în perioada mai-octombrie. Folosind media aritmetică pentru cei 6 ani putem observa că în perioada mai-octombrie se obţine un randamant cumulat de 9.23%, iar în perioada noiembrie-aprilie un randamant cumulat de 5.14%. Folosind mediana, datele ne arată acelaşi lucru: un randament cumulat de 12.91% în perioada mai-octombrie şi un randament cumulat de 9.24% în perioada noiembrie-aprilie.

Analizând cele 2 seturi de date, în cazul indicelui BET, putem observa că randamentele obţinute în perioada mai-octombrie sunt mai reduse decât cele din perioada noiembrie-aprilie, însă în ambele cazuri acestea sunt pozitive. Însă o concluzie este dificil de tras deoarece aceste date nu cuprind şi dividendele plătite de companii. În cazul indicelui BET-TR unde avem dividendele incluse, putem observa că în medie perioada mai-octombrie este mai bună decât perioada noiembrie-aprilie, însă în acest caz setul de date este redus.

Ţinând cont de cele de mai sus nu putem spune cu siguranţă că zicala se aplică şi pentru bursa locală, însă ceea ce putem spune cu siguranţă este că cea mai buna soluţie este să fi investit. O concluzie care se aplică şi bursei locale este că “Time în the market” este mai important decât “Timing the market”. De asemenea investiţiile recurente “Dollar Cost Averaging – DCA” sunt o soluţie bună pentru toate tipurile de investitori.

Astfel, o prognoză pentru luna mai este dificil de dat, ţinând cont că este vorba despre o perioadă foarte scurtă de timp, însă dacă este să comparăm multiplii la care se tranzacţionează companiile din indicele BET faţă de companiile din indicii pieţelor de frontieră, emergente şi dezvoltate, putem spune că aprecierile din ultima perioadă sunt justificate. Atât timp cât există aceste diferenţe între companiile locale şi cele internaţionale, perspectivele de creştere pentru bursa locala sunt bune, cu excepţia unor evenimente pe pieţele internaţionale, care, cel mai probabil, se vor reflecta şi pe bursa locală.

 

Alexandru Ilisie, Investment Director

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.