Am fost întrebat recent dacă este un moment bun pentru a investi. Răspunsul a fost oarecum cel standard, și anume, că oricând este un moment bun pentru a investi, cu condiția să avem în vedere un orizont de timp lung și să avem portofolii diversificate.

Când este un moment bun de a investi?

Am spus acest lucru deoarece, imediat ce am auzit întrebarea, eu m-am gândit la un interval de timp mare și la evoluția piețelor de capital cu istorie (cele americane), unde randamentele obținute de investitori au fost generoase în ultimul secol, chiar dacă au existat numeroase episoade de volatilitate generate de diverse crize.

Chiar și pentru bursa românească, nu a existat un interval de 15 ani în care cineva să fi investit și să fi pierdut bani, așa cum am arătat în acest articol de blog.

Și cu toate acestea, investitorii care au avut portofolii diversificate au generat randamente superioare produselor clasice de economisire, cum ar fi depozitele bancare.

Însă înțeleg că pentru mulți oameni răspunsul la întrebarea de mai sus ar fi fost diferit.

Răspunsuri posibile

“Nu, fiindcă nu mă pricep” (Nu trebuie să te pricepi, există manageri de portofolii ale fondurilor de investiții în care poți investi, care se pricep și lucrează pentru tine. Iar fondurile de investiții sunt probabil disponibile la banca ta)

“Nu, mi-e frică, e prea multă nebunie cu …(aici inserează teama zilei)” (Întotdeauna va fi ceva care să te sperie, să te țină în afara piețelor. Vezi și articolul acesta de blog în care am enumerat doar câteva evenimente negative din ultimii ani)

Graficul de mai jos vorbește de la sine. Privește numai câteva din evenimentele care au speriat planeta în ultimii ani. Și totuși, evoluția bursei e una ascendentă. (asta fiindcă aceste evenimente contează numai pe termen scurt, pe termen lung, profitabilitatea companiilor e mult mai importantă).

Sursa: Bloomberg. Date prelucrate de OTP Asset Management Romania SAI S.A.

“Nu, fiindcă nu știu ce se întâmplă.” (tot ce trebuie să știi este ce produs ți se potrivește și să-l cumperi periodic. Retragi banii când ești în preajma obiectivului tău)

“Nu, fiindcă n-am bani” (poți investi plecând de la 50 de lei. Tot n-ai bani?)

“Nu, fiindcă n-am timp” (poți delega timpul alocat investițiilor unui manager de portofoliu care să lucreze pentru tine prin intermediul unui fond de investiții)

“Nu, fiindcă investițiile sunt riscante”.

Așa e, investițiile sunt riscante. Adevărat. Însă ceva îmi spune că te gândeai de fapt la speculații, nu la investiții. Investițiile adevărate sunt plictisitoare.

Alegi un produs financiar care ți se potrivește, fie el un fond de investiții, o obligațiune sau o acțiune și îl achiziționezi. Periodic, poate chiar în ziua de salariu. Lună de lună investești o sumă de bani în același produs, până când îți atingi tu obiectivul financiar propus (să strângi bani de o mașină, de un avans pentru casă, sau pur și simplu, bani de rezervă pentru zile negre sau pentru pensie)

În timp ce faci asta, investiția ta va fluctua, datorită celorlalți investitori. Uneori investitori sunt optimiști și investiția ta va crește, alteori sunt panicați și investiția ta va scădea. Și de aici vine riscul.

Însă tu vei profita de această volatilitate atâta timp cât achiziționezi, vei cumpăra și la prețuri mai mici când piața scade, și la prețuri mai mari când piața crește.

Când te apropii de obiectivul tău, te muți în active mai defensive, cum sunt fondurile de cash management sau depozitele bancare, pentru a te asigura că nu-ți pierzi banii fix când ai nevoie de ei.

Așadar da, investițiile implică risc, însă acesta este gestionabil.

Însă speculațiile sunt altceva. Acolo într-adevăr trebuie să fii atent la piață, să aloci timp, să ai anumite informații, să știi când să intri și când să ieși, să ai timp și bani suficienți încât să merite.

Din păcate, multă lume confundă investițiile cu speculațiile. Nu sunt deloc același lucru. Speculațiile sunt riscante, iar noi descurajăm cât putem speculațiile.

Investițiile însă, nu sunt chiar atât de riscante.

Și chiar dacă trebuie să subliniem riscurile aferente investițiilor, cred că dacă ne concentrăm numai asupra acestora, ratăm potențialul pe care investițiile ni-l pot oferi.

Cum economisesc românii?

Și în poza aceasta suntem în România din păcate, unde foarte puțini oameni fac investiții în adevăratul sens al cuvântului, unde oamenii încă economisesc la saltea sau în conturi bancare și unde sigur își erodează banii datorită inflației.

Dacă în cazul investițiilor există riscuri, în cazul economisirii pe care o fac românii în general, există certitudinea că banii lor vor valora mai puțin decât anul trecut, pentru că, pur și simplu, banii lor nu fac nimic, stau. Și asta e o certitudine.

Este adevărat că atâta timp cât se lucrează cu bani, vor exista scandaluri pe piața financiară datorită naturii umane, iar acum sunt mulți indivizi care oferă servicii de mentorat, consultanță, cursuri și cursuri fără nicio pregătire sau autorizare în acest sens, la care trebuie avut grijă.

Însă, în același timp e adevărat că puteți investi în siguranță și că există și o industrie financiară în România, a intermediarilor financiari și a administratorilor de fonduri.

Aceștia din urmă, operează într-un cadru legal foarte strict, stabilit la nivelul Uniunii Europene, lucrează cu servicii de custodie și depozitare (nu avem noi activele financiare propriu-zis, ci doar decidem ce se cumpără și ce se vinde, activele stau la un custode – o bancă mare autorizată de BNR), au departamente de risc, conformitate, audit intern, audit extern, care sunt supravegheate atent de către o Autoritate de Supraveghere Financiară (ASF) puternică.

Iar această industrie a administratorilor de fonduri încurajează puternic investițiile, și nu speculațiile.

Așadar speculațiile financiare sunt riscante, investițiile, și mai ales cele periodice, nu chiar atât de riscante.

 

Adrian Anghel, DCEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.