În articolul de astăzi mi-am propus să fac o paralelă între sport și investiții. Mai exact, între ce presupune a practica un sport și lucrurile pe care le implică a fi investitor în fonduri de investiții.
Am pornit de la faptul că, orice lucru semnificativ din viața noastră, presupune timp, efort și dedicare, iar un plan de investiții personale nu face excepție de la regulă.
Gândindu-mă la tematică, mi-am dat seama că există foarte multe puncte în comun între cele două concepte, deși sunt din zone total diferite. În rândurile care urmează, vreau să mă concentrez asupra acestor puncte comune și mai ales, asupra beneficiilor pe care acestea le aduc.
Curaj
Începuturile câteodată ne sperie. Și probabil este normal să fie așa, din moment de ne scot din zona noastră de confort.
Îmi amintesc cu drag de momentul când am luat decizia să alerg la primul meu maraton – ce-i drept, am debutat la cursa de 10km, și pentru că nu am vrut să am posibilitatea să dau înapoi, iată cum am procedat. La începutul lunii martie m-am înscris în competiție (pentru luna mai), iar în prima zi de weekend am mers la stadion să văd cât pot să alerg. Efectiv nu știam baza de la care aveam să pornesc, dar știam că este foarte jos. Până atunci, nu obișnuiam să alerg, nu îmi plăcea în mod special, și deși făceam mișcare frecvent, ultima dată când îmi aminteam că am alergat era la proba de la BAC, pe 40 grade C, o distanță de 2-3 km, unde după 500m am simțit că nu mai pot continua. Pentru că știam că punctul meu de start este foarte jos, mi-am făcut curaj și m-am aruncat înainte.
Referitor la investiții, în ultimele săptămâni am întâlnit mai mulți tineri absolvenți de facultate care erau interesați de domeniul investițiilor, însă nu au investit încă, deoarece – nu au avut curajul până acum – după supusele acestora. Și nu este doar cazul lor, ci si al altor cunoștințe care cochetează cu ideea de a investi pe termen lung, însă nu au făcut încă primul pas. Pare că și aici este vorba de un act de curaj și implicit, de asumare a unui plan pe termen lung. Dar, în afară de curaj, să vedem despre ce mai este vorba.
Disciplină
Spuneam mai devreme că m-am aruncat cu capul înainte în competiție, neștiind cât pot duce sau că am certitudinea că pot termina chiar și cursa de 10km. Însă după acest act de curaj, am început să îmi fac un plan bine determinat, pentru a ajunge la ținta dorită. Am împărțit perioada (scurtă) rămasă până la competiție și am creat un calendar de antrenamente cu regularitate.
Similar cred ca trebuie abordată și economisirea pe termen lung, cu tact, cu răbdare și cu cele mai bune intenții în minte. După ce ne-am hotărât să investim, în fonduri deschise de investiții, de exemplu, este nevoie să ne facem un plan. Luăm în considerare care este venitul nostru, ce procent din acesta suntem confortabili să îl economisim pe termen lung, fără să ne schimbe dramatic stilul de viață. Mai mult decât atât, este bine să analizăm dacă mai putem face ajustări în buget, respectiv, dacă sunt cheltuieli care pot fi reduse sau care pot fi eliminate cu totul. Astfel, putem afla care este suma disponibilă și cum poate fi ea alocată cel mai eficient.
Informare
Pentru mine a fost foarte important să îmi fac temele atunci când m-am apucat de alergat constant. Am început să caut bloguri și video-uri cu oameni care mai alergaseră în mod profesionist pentru a obține informații valoroase pentru următoarele mele antreamente. Astfel, am abordat tactici și strategii care să mă ajute să intru în formă în mod optim, până la ziua zero.
Dacă în cazul cursei de 10km, primul act a fost cel de curaj, consider că, în cazul investițiilor, partea de informare ar trebui să fie primul lucru pe care îl facem, cu condiția să nu rămânem blocați în acest pas, pentru totdeauna. În acest moment știm că vrem să economisim inteligent și să creăm valoare banilor noștri. Primul pas natural cred că este să investigăm ce variante de economisire/investiție avem la dispoziție, și care să ni se și potrivească nouă. În principiu, avem la dispoziție o întreagă paletă de produse începând cu titluri de stat prin Programul Fidelis (termen scurt, 1 an), obligațiuni, fonduri de investiții sau chiar acțiuni, în funcție de profilul de risc al fiecăruia dintre noi. Dar asta vom vorbi la un punct ulterior. După ce ne-am documentat în privința condițiilor, este timpul să abordăm banca la care avem cont, dacă nu au facut-o ei deja până acum și să vedem ce produse au disponibile, din ceea ce ne dorim. Dacă vorbim de fonduri deschise de investiții, atunci aproape toate băncile au în oferta lor aceste produse, fie că este vorba de fonduri de obligațiuni, diversificate sau de acțiuni, cu siguranță avem de unde alege. Aici poți găsi mai multe infirmații care să te ajute.
Performanță și risc
Desigur, atunci când m-am apucat serios de alergat, fiind și la început, mi-am setat niște referințe de performanță adecvate situației. Mi-am propus să îmi îmbunătățesc timpii la fiecare antrenament, să introduc exerciții noi care să mă ajute să progresez, iar dacă vorbim de risc, am luat în considerare frecvența antrenamentelor și dificultatea lor, astfel încât să nu mă accidentez.
Dacă vorbim despre investiții, atunci este natural să luăm în considerare ce randament (performanță) ne poate aduce un fond de investiții, de exemplu, și cu ce risc asumat. Astfel, cu cât creștem riscul, cu atât randamentul potențial este mai mare. Datorită volatilității mari, fondurile cu risc crescut (de acțiuni) sunt recomandate pe termen mediu și lung, pentru a evita volatilitatea pe termen scurt. În schimb, pentru perioade scurte de timp, de până la un an, se recomandă investiții cu risc redus (fonduri de obligațiuni, monetare). Noi am dezvoltat un calculator de investiții extrem de util, pe care vă încurajăm să îl utilizați, dacă nu ați făcut-o deja. Cu ajutorul lui aflăm la ce sumă putem ajunge în condițiile selecției, care trebuie să fie contribuția lunară, de ce rată de creștere e nevoie sau câți ani ar fi necesar să economisim lunar pentru a ajunge la suma pe care ne-am propus-o.
De exemplu, vrem să aflăm la ce sumă vom ajunge, dacă investim timp de 15 ani, recurent, câte 500 lei/lună, cu o rată de creștere anuală de 10% (am luat în considerare investiția într-un fond de acțiuni care istoric poate depăși rata inflației). După ce calculăm, ne rezultă următoarele cifre, foarte interesante:
- Suma cu care am contribuit este de 90.000 lei
- Randamentul acumulat este de 118.962 lei
- Valoarea de la final este de 208.962 lei
Astfel, putem observa că, în scenariul calculului, randamentul obținut este mai mare decât suma contribuțiilor pe toată perioada de 15 ani. Vă recomand să faceți mai multe tipuri de calcule pentru a vă familiariza cu tipurile de scenarii posibile.
Scop
Atunci când mi-am setat că voi alerga cursa de 10km, bineînțeles că scopul meu era să termin această cursă, indiferent de timpul care urma să îmi ia. Acest lucru l-am decis eu pentru mine, poate cineva putea alege alt obiectiv, de exemplu, să termine cursa într-un timp anume.
Similar, în cazul investițiilor, fiecare dintre noi este liber să își aleagă un obiectiv financiar, total personal, la care să ajungă, într-un orizont de timp dat, prin investiții recurente, disciplinate. Poți alege ca scop, suma necesară pentru un avans la mașină sau casă, renovare, educația copiilor sau chiar pentru fondul tău personal de pensie care să te ajute să îți menții un standard de viață cu care ești obișnuit în prezent.
Constanță
Ultimul punct comun de pe lista de astăzi este constanța, soră cu disciplina de mai sus.
După terminarea cursei la care m-am înscris, mi-am păstrat obiceiul de a alerga constant și mai mult decât atât, am continuat să particip la competiții, întâi mi-am îmbunătățit timpii de finish, iar apoi am trecut la curse mai lungi. În toată această călătorie, antrenamentele constante, stilul de viață sănătos, complementar cu sportul (alimentație, somn, odihnă) au fost cele care au legat aceste evenimente, integrând astfel, alergatul în viața mea, cu sau fără competiții.
Constanța, mai bine spus, recurența în investiții ar trebui să fie cea care ne ajută să investim cât mai bine resursele pe care le avem, lună de lună, pentru a ne împlini visurile pe care le avem sau pe care încă nu știm că le avem. Astfel, Programele de Economisire Automată, disponibile la mai toate băncile din România, la OTP Bank România ele poartă numele de Roboți de Economii, sunt un instrument extrem de util prin care, lunar sau cu frecvența dorită, un soft intră pe cont și ia suma stabilită de noi, o plasează unde i-am indicat în prealabil (ne alegem unul sau mai multe fonduri de investiții), totul automat. Cel mai mare avantaj în investiția regulată este faptul că vom cumpăra unități de fond (UF) la un preț mediu. De exemplu, când achiziționezi UF la prețuri joase, cu aceeași sumă vei cumpăra mai multe UF, astfel încât, atunci când piețele vor crește, suma pe care o vei deține la momentul respectiv, va fi mult mai mare. Astfel, cu un robot care acționează fără emoții, reușim să transformăm momentele de volatilitate, din dușman, în prieten (de obicei, emoțiile nu ne lasă să cumpărăm atunci când prețurile sunt în scădere).
La începutul articolului, am pornit de la faptul că, orice lucru semnificativ din viața noastră, presupune timp, efort și dedicare, și am vrut să demonstrez, că un program personal de investiții pe termen lung nu face excepție de la regulă. Sper că am reușit să vă stârnesc interesul și să vă acordați timpul necesar și pașii de mai sus, pentru a vă duce la bun sfârșit visurile pe care le aveți pentru voi și pentru cei dragi vouă.
Cristiana Ceuca,
Head of Marketing
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol.