Geniul este 1% inspirație și 99% transpirație spunea Thomas Edison, celebrul inventator american.
Același lucru se aplică și atunci când vorbim de succesul în economisire – acesta nu este dat de ponturi, ci de răbdare și disciplină.
Recent, am citit un articol scris de Arthur Steinmetz, CEO Oppenheimer, unul dintre cei mai mari asset-manageri la nivel global, pionier în industria fondurilor de investiții de peste 60 de ani, articol care m-a inspirat să scriu aceste rânduri, Successful Investing Is All About Patience and Discipline – Not Hot Tips.
Deseori, eu și colegii mei, primim întrebări de genul În ce să investesc anul acesta? sau Ce acțiuni să cumpăr anul acesta? Ca și cum există doar câteva instrumente financiare de care știu numai cei inițiați și care pot garanta bogăția imediată a celor care întreabă.
Problema cu genul acesta de întrebări stă tocmai în abordare. Răspunsurile pentru întrebările de mai sus pot varia foarte mult, în funcție de perioada în care sunt adresate și de orizontul financiar pe care îl are fiecare om. Istoria ne arată că piețele financiare sunt ciclice, astfel încât instrumentele care azi au creșteri explozive pot experimenta scăderi în anii următori.
Oamenii sunt dezamăgiți când le spunem că nu posedăm nici noi globuri de cristal și că răspunsurile la întrebările de mai sus nu sunt deloc simple, deoarece se așteaptă la un răspuns imediat, de genul Cred ca X va performa foarte bine.
Cred că întrebarea mai corectă ar trebui sa fie în loc de În ce să investesc? în Cum să investesc? Răspunsul la această întrebare nu este la fel de juicy, nu?
Întrebarea aceasta este mai simplă, mulți dintre voi intuiesc deja răspunsul spre care mă îndrept. Situația este similară dietelor. Știm cu toții ce trebuie să facem ca să slăbim: să mâncăm sănătos și să facem sport. Facem însă asta? Pe Internet găsiți sute de diete, care mai de care oferind un shortcut și rezultate în timpi record, fiindcă asta se caută.
Haideți să vedem ce putem face să ne atingem obiectivele financiare:
1.Plătește-te pe tine întâi.
A apărut noul model de iphone și ți-l dorești, colegii tăi pleacă în vacanțe exotice, dar când vine vorba de economisire se merge pe linia “mai vedem noi”. Totuși, dacă îți permiți să dai azi sute de lei lunar pe abonamentul la telefonul mult dorit, ar trebui sa poți pune deoparte o suma similară, pentru tine, cel din viitor. Dacă nu ești suficient de disciplinat să faci asta, nu poți beneficia de rezultatele de la #2 și #3.
2.Atrage timpul de partea ta.
Atunci când vine vorba de investiții, nu câștigi din a amâna lucrurile, sperând că strângi mai mulți bani și atunci vei investi. Hai să luăm următoarele două scenarii: când investești 1000 de lei lunar, timp de 40 de ani cu un randament mediu de 3.5% și scenariul 2 când investești aceiași 1000 de lei, dar te apuci mai târziu cu 10 ani față de scenariul 1. În primul scenariu, după cei 40 de ani ai acumulat mai mult de 1 milion de lei, punând la treabă doar 480 de mii de lei. În al doilea scenariu, acumulezi doar 636 de mii de lei (cu 364 mii lei mai puțin), doar pentru că ai început cu 10 ani mai târziu. Aceasta este puterea timpului și a dobânzii compuse, cunoscută ca și a 8-a minune a lumii.
3.Investește în mod regulat.
Avantajul de a investi lunar este că vei beneficia pe termen lung de achiziția la prețuri medii. Adică, investind o sumă constantă vei cumpăra mai multe instrumente financiare când prețurile sunt scăzute și mai puține când prețurile sunt ridicate. Însă înainte de a începe, ar trebui să te gândești ce pierderi maxime suporți să vezi și dacă reziști în toate tipurile de piețe, de creștere dar și de scădere. OTP Bank îți oferă Serviciul de Economisire Automată, care poate face asta pentru tine. Îți poate cumpăra lunar unități de fond în fondurile selectate astfel încât tu câștigi timp. Întreabă-ți bancherul OTP Bank pentru a afla mai multe.
4.Descoperă-ți toleranța la risc.
Când te decizi ce investiții vrei să faci trebuie să fii onest cu tine însuți în privința riscului pe care îl poți suporta. Daca nu suporți să vezi -20% sau -30% în portofoliu, poate ar trebui sa-ți reduci ponderea alocată acțiunilor sau instrumentelor cu risc mare. De asemenea, tinerii în general își asumă un nivel mai mare de risc deoarece au timp să recupereze eventualele scăderi, însă recomandat este ca cei mai aproape de vârsta pensionării sa aloce mai mult către instrumente cu venit fix, decât către acțiuni. Portofoliul tău ar trebui să fie echilibrat, astfel încât, să existe un echilibru între instrumentele deținute, respectiv, performanța obținută.
5.Diversifică!
Despre diversificare și avantajele ei s-a tot vorbit. Este o logică destul de comună să nu-ți pui toate ouăle în același coș, și probabil că știți că obligațiunile și acțiunile au obiceiul de a se balansa reciproc. Însă, acestea au și perioade scurte când se sincronizează. Investitorii din ziua de azi au la dispoziție o gamă variată de alte clase de active precum: mărfuri, imobiliare, fonduri de Absolute-Return (care nu se corelează cu mișcările piețelor de acțiuni sau obligațiuni). Diversificând, puteți atenua volatilitatea unui portofoliu cu 50% acțiuni și 50% obligațiuni.
Cred că cel mai important este să îți faci un plan și să-i fii consecvent! Motivul principal pentru care investitorii nu obțin câștiguri potențiale este frica. Frica de a investi pe termen lung. Apar tot felul de știri care produc panică și frică, iar decizia de a retrage investiția apare de obicei în cel mai prost moment. Apoi, știrile trec, piața își revine, iar investitorii reinvestesc, ratând astfel toată creșterea.
Așadar, nu mai căuta sfaturi, ponturi sau shortcut-uri: fa-ți un plan și ține-te de el!
Adrian Anghel, Head of Sales
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modicate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastra poate creste sau poate scadea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.