La modul general, investițiile tematice sunt o strategie investițională de tip top – down și oferă administratorului de portofoliu și implicit investitorilor posibilitatea de a obține expunere în cadrul unor teme macroeconomice majore.

Odată ce administratorul de portofoliu a identificat una sau mai multe teme investiționale majore, cu impact decisiv pe termen mediu și lung, trece mai departe la identificarea acelor companii care pot fi beneficiare ale trendului macro-economic respectiv.

O astfel de abordare investițională tematică este aplicată în cazul fondului diversificat (multi-asset) OTP Global Mix. Politica de investiții a fondului este una flexibilă și va urmări diversificarea portofoliului în vederea diminuării riscurilor asumate. Fondul are o abordare globală investind atât în acțiuni cât și în obligațiuni romanești, dar și internaționale.

In crearea portofoliului OTP Global Mix am încercat să identificăm o serie de trenduri macro-economice care să aibă un impact decisiv în cum va arata lumea în care trăim peste 15 sau 20 de ani. Administratorii de portofoliu și-au pus o serie de întrebări cum ar fi: Ce va schimba lumea în anii următori? Cum ne putem poziționa astfel încât să profitam de schimbările ce vor urma? Ce sectoare/companii sunt bine poziționate față de schimbările care vor veni? Care dintre aceste companii se tranzacționează la multipli care lasă și loc de creștere în viitor?

Astfel, principalele teme investiționale identificate care au stat la baza deciziilor de investiții în acțiuni a portofoliului fondului OTP Global Mix sunt următoarele:

  • Disruptive Technologies sau mai simplu, cum evoluțiile tehnologice ne vor schimba viața în anii următori;
  • Factorul demografic, respectiv creșterea puterii de cumpărare în tarile emergente versus trendul accentuat de îmbătrânire a populației în țările dezvoltate;
  • Sectorul financiar în contextul creșterilor de dobânda așteptate;
  • Infrastructura – un pariu al administrației Trump, dar și un element important în cadrul planului Junker de dezvoltare a Europei;
  • Randamentul dividendului în cazul companiilor listate la Bursa de Valori București.

Cred ca în prezent asistăm la o nouă revoluție industrială și în același timp la schimbări socio-economice profunde. Pe de o parte, citim aproape în fiecare zi despre roboții industriali care sunt din ce în ce mai performanți, discutăm despre Internet of Things și despre conectivitate, în timp ce automobilele electrice și cele fără șofer există deja, nu numai în plan teoretic.

Un studiu internațional estima că vehiculele autonome vor putea salva peste 30,000 de vieți anual prin reducerea accidentelor mortale, în timp ce nano-tehnologiile vor putea fi folosite pentru aproximativ 20 milioane de bolnavi de cancer. Atât dezvoltările tehnologice, cât și cercetările în genetica avansată vor avea în viitor un impact decisiv în creșterea speranței de viată prin identificarea timpurie a unor boli grave și prin tratamente sofisticate.

Dintr-o altă perspectivă, indiferent dacă discutam despre Statele Unite ale Americii sau despre Europa Occidentală, există o atenție deosebită dezvoltării infrastructurii, pornind de la cea rutieră și terminând cu infrastructura de comunicații sau energetică. În ceea ce privește țările emergente situația este și mai dramatică. În condițiile în care se observă o creștere continuă a veniturilor populației, avem în continuare date statistice șocante. La nivel global peste 1,5 miliarde de oameni nu au acces încă la electricitate, iar peste un miliard au dificultăți în accesarea surselor de apă potabilă.

Toate aceste tehnologii, roboti industriali, utilaje automatizate, șosele sau magistrale electrice/gaze sunt construite și operate de către companii. Multe dintre acestea sunt companii europene sau americane listate pe piețele de capital și sunt cele care vor beneficia pe termen mediu și lung de situația actuală și de evoluțiile pe care le așteptăm în viitor.

Putem vorbi aici de companii gigant din domeniul tehnologiei precum Apple, Alphabet (Google), Microsoft, IBM sau de companii mai puțin cunoscute cum este AT&S Austria Tehnology sau TKH Group Olanda.

Daca ne uităm la infrastructură, identificăm companii cum ar fi Vinci, cel mai mare constructor european, gigantul spaniol Ferrovial, dar și constructorul austriac Porr AG, prezent și pe piața din Romania.

Odată cu accentuarea trendului de îmbătrânire a populației în rândul țărilor dezvoltate, cheltuielile cu sănătatea vor fi din ce în ce mai mari. La nivel global, se investesc sume uriașe în cercetare pentru descoperirea de noi tratamente în domeniul oncologiei sau neurologiei. De asemenea, inteligența artificială și robotica sunt tot mai utilizate în domeniul serviciilor de diagnoză și tratament.

Ținând cont de aceste analize și studii, OTP Global Mix a investit în companii care se pot regăsi printre beneficiare ale acestui trend, cum ar fi companiile farmaceutice ca Pfizer, Roche, Johnson&Johnson, Bayer sau cele care au activități în domeniul biotehnologiilor cum ar fi Shire Plc sau AbbVie, dar și Fresenius SE & Co, companie germană cu activități în domeniul medical.

O temă investițională importantă este cea reprezentată de creșterea veniturilor populației la nivel mondial și mai ales în țările emergente. Odată cu creșterea nivelului de trai a populației din tari precum India, China, Brazilia, cererea crescută pentru aparate electrocasnice, telefoane mobile, automobile, zboruri locale și internaționale sau pentru produse de lux va continua să crească. În această direcție sunt identificate o serie de companii cum ar fi LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, Ryanair, Whirlpool, Nestle, Boeing sau producătorii auto Daimler și Renault.

Nu în ultimul rând, o altă temă investițională importantă în portofoliul OTP Global Mix este cea a dividendelor ridicate care urmează să fie plătite de companiile energetice și de utilități din România. Aici regăsim acțiunile transportatorului de țiței Conpet, dar și Transgaz, Romgaz sau Electrica, companii care vor distribui dividende consistente.

Așa cum știm, orice investiție comportă un anumit nivel de risc. Tot la fel, investițiile realizate prin intermediul OTP Global Mix în diferite valori mobiliare emise de companii locale sau internaționale sunt purtătoare de riscuri. Totuși, portofoliul fondului este unul diversificat atât regional, cât și sectorial în vederea diminuării pe cât posibil a riscurilor de piață asumate. De asemenea, prin diversificarea investiției pe clase de active diferite – acțiuni, obligațiuni suverane și corporative etc. urmărim crearea unui portofoliu echilibrat care să performeze pe termen lung.

Acest articol nu reprezintă o oferta de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Global Mix (Autorizație ASF 30/29.10.2015, înregistrat in Registrul ASF la nr. CSC06FDIR/400098) și nici acțiuni sau alte instrumente financiare emise de companiile menționate in cadrul acestui articol.

Dan Popovici, CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.