Ați prefera să stați în trafic sau vă reajustați portofoliul? Știu, întrebare mai ciudată n-ați primit de multă vreme. Și totuși, în opinia mea, și mai ciudat este faptul că 31% dintre investitorii americani ar prefera să stea în trafic decât să-și rearanjeze portofoliul periodic.
Este foarte ciudată abordarea, deoarece așa cum știți din ce scriem, noi încercăm să arătăm beneficiile diverisificării sănătoase pentru investitori, iar rebalansarea periodică a portofoliului este una dintre puținele “mese gratuite” pe care le primiți atunci când investiți pe piața de capital.
Reajustarea la sfârșitul lui 2018, spre exemplu, ar fi fost excelentă. Bursa locală, măsurată prin indicele BET s-a corectat cu 5% față de anul precedent, iar la nivel internațional bursele s-au corectat cu 11-14%.
Graficul 1. Evoluția anuală a indicelui BET în perioada 1997-2018
Măsurat lunar, indicele BET s-a corectat nici mai mult nici mai puțin cu 14.79% față de luna anterioară. O corecție importantă, nu-i așa? Și totuși, astfel de corecții sunt destul de comune, deoarece indicele BET a mai suferit astfel de corecții, chiar mai dure, în încă 11 cazuri, de la lansarea sa. Și totuși, așa cum puteți vedea în graficul de mai sus, Indicele BET a închis anul pe plus în majoritatea cazurilor.
Încă o statistică încurajatoare: indicele local, BET-ul nostru, nu a avut niciodată doi ani consecutivi pe minus. De fiecare dată când a închis anul pe minus, a avut o evoluție pozitivă în anul următor. (1997 este excepția, dar să nu uităm că indicele a fost creat undeva spre sfârșitul anului).
Desigur, mulți dintre voi veți spune că nici OUG 114 nu a avut. Aveți perfectă dreptate, dar să nu uităm că au existat multe alte situații de criză care au afectat evoluția economiei și a Bursei de Valori. Criza din Rusia din 1998, bula dot.com din 2000, împrumutul FMI, marea recesiune din 2007, toate au reprezentat momente de o gravitate severă cu impact asupra Bursei. Și totuși, rezultatele pozitive au prevalat. Un investitor care ar fi stat investit în această perioadă (1997-2018) ar fi avut un randament mediu de peste 10%, și aici nu includem și dividendele primite, care așa cum poate știți au fost excepțional de atractive în ultimii ani.
A sta investit și în perioadele proaste și a reajusta portofoliul, așadar ar fi meritat. Și totuși, majoritatea investitorilor (și eu fac greșeala asta, periodic) aleg să-și saboteze randamentele și să facă exact invers față de ce ar trebui să facă. Adică în loc să cumpere când “marfa” e ieftină, ei aleg să vândă și să marcheze pierderea.
De ce asta e alegere proastă? Fiindcă nimeni nu poate spune ce “va face piața” cu exactitate, de fiecare dată. S-ar putea să avem guru care să o nimerească periodic, însă e noroc.
Graficul 2. Evoluția zilnică a indicelui BET în perioada 2009-2019
Ca să-mi susțin ideea am creat graficul de mai sus, care prezintă evoluția aceluiași indice BET în perioada 2009-2019, însă de data asta este vorba de evoluția zilnică. Mai mult, am selectat cele mai bune 25 de zile din perioada analizată și le-am marcat corespunzător, și de asemenea cele mai proaste 25 de zile, pe care le-am colorat cu roșu, evident.
Observați cum de obicei cele mai bune zile sunt legate de cele mai proaste zile? Ce înseamnă asta? Că vremurile bune și vremurile proaste nu sunt departe unele de celelalte, iar un investitor care vrea să prindă doar zilele bune ar trebui să distingă printr-un val de optimism și pesimism, într-un orizont de timp scurt. M-aș mira să existe asemenea investitori.
Așadar, 2018 a fost un an greu pentru investitori, iar 2019 de asemenea pare interesant. Dacă ne uităm în urmă putem trage câteva concluzii care până la proba contrarie sunt încă valabile: direcția pieței nu poate fi ghicită pe termen scurt, iar cine investește pe termen lung câștigă.
Așa că data viitoare când stați în trafic gândiți-vă la cum să vă reajustați portofoliile, să profitați de scăderile de moment și țineți minte că atunci când vorbim de investiții pe termen lung nu există scurtături. Spor la investit!
Adrian Anghel, Head of Sales
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.