Investițiile sunt grele la început sau cel puțin așa par. Când începi să citești despre acest fenomen întâlnești tot felul de termeni sofisticați și pare un domeniu prea complicat, astfel încât mulți români aleg să nu-și bată capul cu asta.

Destinațiile preferate ale investițiilor românilor rămân imobiliarele, mai ușor de înțeles, și conturile bancare.

Însă cred că inflația o simțim cu toții.

Eu știu sigur că o simt când mă duc la cumpărăturile săptămânale și văd că produsele mele preferate iar s-au scumpit. Și atunci intervine nevoia clară de a investi, de a ne plasa banii la randamente cel puțin similare inflației, astfel încât să ne conservăm măcar puterea de cumpărare.

Dar dacă investițiile nu ar fi complicate? Dacă ar fi precum călătoriile cu trenul? Tu doar îți cumperi bilet și te bucuri de călătorie, în timp ce de logistica din spate se ocupă altcineva.

Mocănița

Am avea spre exemplu o mocăniță reprezentată de fondurile monetare și cele de cash-management cum e OTP ComodisRO. Mocănița nu e pentru oamenii care se grăbesc, ci pentru oamenii care vor să ajungă în siguranță la destinații pe distanțe mici, și să se bucure de peisaj. Le putem folosi ocazional, când mergem în concediu în Maramureș și vrem să trăiască și copii noștri experiența aceasta deosebită, a trenurilor din vremea interbelică.

Locomotivă diesel

Mai departe însă, dacă avem de călătorit pe distanțe mai mari nu cred că ne mai dorim o locomotivă cu aburi, ci poate una mai rapidă, diesel. Aceasta ar fi reprezentată de fondurile de obligațiuni, cum ar fi OTP Obligațiuni, OTP Euro Bond și OTP Dollar Bond, care te duc la destinație pe distanțe mai lungi cu emoții minime. Trenurile acestea nu bat niciun record de viteză, însă călătoria e în general una lină și fără evenimente neplăcute. La fel și aceste fonduri, au un mandat de a face plasamente sigure și diversificate în instrumente precum depozite bancare, titluri de stat și obligațiuni corporative astfel încât tu să obții randamente decente pe termen mediu și lung.

Locomotivă electrică

Dacă vrem să călătorim la standarde moderne însă probabil am alege o locomotivă electrică, iar aceasta ar fi reprezentată de fondurile diversificate și de randament absolut, care investesc și în acțiuni, precum OTP Global Mix, OTP Real Estate & Construction, OTP Premium Return și OTP Dinamic. Aceste trenuri sunt norma în momentul de față ținând cont că electricitatea poate fi obținută și din surse verzi, așadar locomotivele poluează mai puțin, iar vitezele atinse sunt în general mai mari. Tot la fel, astfel de fonduri te pot duce mai repede la destinație, în condiții sigure, deoarece diversificarea dintre acțiuni și instrumentele cu venit fix te ajută ca investitor.

TGV – Tren de mare viteză

Nu în ultimul rând, trenurile de mare viteză, TGV-urile. Ele pot fi reprezentate de fondurile de acțiuni, precum OTP AvantisRO. Trenurile de mare viteză ating viteze amețitoare de 2-300 km/h  și te duc la viteze de invidiat la destinație. Sunt mai puține față de trenurile electrice clasice și trebuie să digeri viteza când îți cumperi bilet pentru ele. Așa stau lucrurile și cu acțiunile: în trecut au adus randamente mai mari investitorilor decât instrumentele cu venit fix, însă cunosc și volatilitate mai mare decât acestea din urmă, iar călătoria cu ele e una mai zbuciumată.

Cum ajungem din A în B ține de fiecare, de cât vrem să dureze călătoria, de buget și de cum tolerăm viteza. Uneori poate vrem să trăim senzații tari și ne grăbim, alteori ne place să citim o carte în tren și din când în când să ne uităm pe geam, iar mai rar ne place să experimentăm aerul de munte la geamul unui tren cu aburi.

Însă primul pas că pornim în călătoria noastră este să ne urcăm în tren, adică să începem să economisim prin intermediul fondurilor de investiții. Destinațiile tale în viață sunt multiple și cu ajutorul acestora vei ajunge unde vrei mai repede și în condiții de siguranță optime.

 

Adrian Anghel, DCEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.