Așa cum spuneam în primul articol al acestui blog, inițiativa noastră pornește de la două deziderate – primul, este de a prezenta informații importante privind deciziile investiționale, modul cum gândim crearea portofoliilor fondurilor și deciziile din spatele tranzacțiilor pe care le efectuăm, iar cel de-al doilea, este de a contribui constant, prin toate resursele disponibile la creșterea educației financiare a celor care ne urmăresc.

În continuare voi încerca să vă prezint filozofia investițională a fondului OTP Euro Premium Return, respectiv motivațiile care au dus la structurarea actualului portofoliu.

OTP Euro Premium Return este un fond deschis de investiții poziționat în categoria fondurilor de Absolute-Return, astfel că managerii de portofoliu își propun ca fondul sa genereze pe termen lung randamente superioare benchmark-ului stabilit, indiferent de mișcările piețelor financiare.

Prin politica sa de investiții propusă în Prospectul de emisiune, OTP Euro Premium Return are flexibilitatea de a investi până la 100% din activele sale în alte Fonduri de investiții/ETF-uri (exchange traded funds).

Astfel, am identificat o serie de idei investiționale plecând de la contextul actual al piețelor financiare internaționale și de la situația macro-economică globală.

Ne așteptăm la creșterea ratelor de dobândă în Statele Unite ale Americii pe parcursul anului 2017 și 2018, pe fondul accelerării presiunilor inflaționiste. Așa cum știm, am asitat deja la o creștere de dobândă din partea FED la începutul acestui an și preconizăm că putem avea încă cel puțin două creșteri similare pe parcursul anului 2017. De asemenea, credem că presiuni inflaționiste vor exista și în Europa având în vedere amplul program de relaxare monetară desfășurat de Banca Centrală Europeană.

Mizăm în continuare pe o întărire ușoară a monedei americane față de Euro, în condițiile în care economia SUA este pe un trend crescător mult mai pronunțat decât celelalte economii ale țărilor dezvoltate. De asemenea, politicile divergente dintre Banca Centrală Europeană (dobânzi negative, QE) și FED (creșteri de dobândă) sprijină în continuare această idee.

Politica protecționistă a noii administrații americane, “Make America Great Again” va sprijini companiile medii și mici din SUA, cu expunere ridicată pe consumul intern. În același context, intențiile președintelui Trump de a “convinge” cât mai multe corporații americane să producă din nou “acasă”, va impulsiona foarte mult dezvoltarea tehnologiei, roboticii și a automatizărilor.

Ratele de dobândă în Europa vor rămâne în continuare la niveluri scăzute pe termen mediu, dar ne așteptăm ca o repoziționare a randamentelor obligațiunilor suverane europene sa aibă loc până la finalul acestui an. În aceste condiții mulți investitori instituționali din Europa își vor continua vânătoarea de randamente începută în urmă cu câțiva ani.

Riscurile politice în Europa sunt în continuare la un nivel ridicat, chiar dacă rezultatele alegerilor din Olanda au fost primite pozitiv de către piețe. În aceste condiții există un grad ridicat de incertitudine legat de alegerile din Franța, Germania și nu în ultimul rând de cum se vor desfășura negocierile privind Brexit-ul.

Creșterea economică rămâne solidă la nivelul celor mai multe țări, bazată în principal pe consumul intern, ceea ce ne face să credem că pe un orizont de timp mediu vom vedea o evoluție pozitivă a economiilor țărilor emergente.

Plecând de la aceste idei investiționale, OTP Euro Premium Return are în componența portofoliului său o serie de ETF-uri (Exchange Traded Funds). Vă propun să trecem prin câteva dintre aceste ETF-uri pentru a vedea ce reprezintă acestea și care este raționamentul deținerii lor în fond:

iShares Dow Jones Global Titans 50 UCITS ETF
Acest fond deține acțiuni la cele mai mari 50 de companii globale, cu fabrici atât în SUA cât și la nivel mondial, și care sunt motoarele de creștere economică a lumii în anii următori. În condițiile în care creșterea economică la nivel global se menține, marile companii globale pot fi printre beneficiari.

iShares MSCI USA Small Cap UCITS ETF
Fondul deține acțiuni la 1792 de companii americane cu capitalizare mică, beneficiare ale politicii “Make America Great Again”. Aceste companii au o expunere relativ ridicată pe consumul intern din SUA și pot fi beneficiare ale politicilor protecționiste ale administrației Trump.

Robo Global Robotics & Automation UCITS ETF
Acest fond deține acțiuni la 84 de companii globale producătoare de roboți industriali sau specializate în automatizarea liniilor de producție. Aducerea producției industriale înapoi “acasă” este unul dintre dezideratele administrației Trump. Este de așteptat ca dezvoltarea automatizărilor și roboticii să capete un nou avânt.

iShares Global Infrastructure UCITS ETF
Acest fond urmărește un portofoliu format din companii internaționale cu activități relevante în domeniul infrastructurii. Ponderea cea mai importantă (54%) o reprezintă companiile americane din domeniul infrastructurii, potențial beneficiare ale planurilor de investiții ale administrației Trump.

Amundi Topix Hedged Eur UCITS ETF
În condițiile politicilor monetare implementate de către Banca Centrală Japoneză, dar și de evoluțiile actuale ale economiei Japoniei, acțiunile companiilor din componența acestui fond pot să aducă câștiguri importante pe termen mediu.

Amundi MSCI Emerging Markets UCITS ETF
Fondul urmărește un portofoliu de acțiuni din piețele Emergente. Principalele expuneri sunt alocate către China (27%), Coreea (14.56%), Taiwan (12.28%) și India (8.41%).

iShares V Gold Producers, UBS Sol.Gl.Pure Gold și Vaneck Vectors Junior Gold UCITS ETF
In condițiile actuale de nesiguranța, cu riscurile politice în creștere atât în Europa cât și la nivel global, aurul reprezintă în continuare un instrument de refugiu. Cele trei ETF-uri urmăresc companii miniere cu expunere semnificativă în producția de aur. Acestea prezintă o corelație ridicată între prețul acțiunilor și evoluțiile prețului aurului.

BNPP Easy Value Euro, iShares Edge MSCI Erp Value și Lyxor J.P. Morgan Europe Value Factor UCITS ETF
Aceste trei ETF-uri urmăresc indici europeni de companii value. În condițiile în care riscurile politice generate de alegerile din Franța se vor risipi, este de așteptat ca acțiunile companiilor value europene să fie în atenția investitorilor.

iShares $ TIPS UCITS ETF
ETF-ul urmărește evoluția obligațiunilor suverane americane corelată la inflație, beneficiind de creșterea inflației în SUA.

Pimco Short-Term High Yield Corporate Bond Index Source EUR Hedged UCITS ETF
ETF-ul urmărește evoluția obligațiunilor corporative americane cu randament ridicat, având un modified duration scăzut (modified duration este un indicator de risc care ne arată cu cât se va modifica prețul unei obligațiuni la creșterea/scăderea cu 1% a ratelor de dobânda. Este important de știut că există o relație inversă între mișcarea prețurilor obligațiunilor și randamentul acestora). Având un modified duration mic este diminuat în mod semnificativ riscul creșterilor de dobânda din SUA.

db x-trackers II iBoxx EUR High Yield Bond UCITS ETF
Fondul urmărește evoluția obligațiunilor corporative europene cu randament ridicat. În condițiile în care creșterea economică în Europa poate accelera, obligațiunile corporative emise de companiile europene pot aduce câștiguri atractive.

iShares JPMorgan $ EM Bond EUR Hedged UCITS ETF
Fondul urmărește evoluția obligațiunilor suverane emise de state emergente în dolari americani care au în general randamente ridicate. (Rusia, Mexic, Indonezia, Turcia, Filipine, Brazilia, Columbia, Africa de Sud etc.). În condițiile în care creșterea economică la nivel global se menține acestea pot să performeze mai bine decât obligațiunile suverane din Europa dezvoltată.

În ultimele zile, dar mai ales după ce s-a văzut din ce în ce mai clar că administrația Trump nu va reuși să își convingă propriul partid republican să susțină modificările legislative în legătură cu programul Obamacare, am asistat la o slăbire a monedei americane și la evoluții mai slabe ale principalilor indici bursieri. Cu toate acestea, credem că, în continuare pe termen lung, ideile investiționale prezentate mai sus rămân valabile.

Principalele riscuri identificate de noi în nerealizarea evoluțiilor așteptate sunt legate în primul rând de inabilitatea administrației Trump de a implementa programul pro-business propus (reducere de taxe, investiții majore în infrastructură etc) ținând cont de tensiunile existente din interiorul partidului republican. De asemenea, alegerile prezidențiale din Franța reprezintă un factor de risc ridicat care poate influenta în mod decisiv evoluția piețelor financiare globale. Politica BCE, respectiv demararea creșterilor dobânzilor în Europa mai repede decât anticipăm în prezent, poate duce de asemenea la o schimbare majoră a mediului investițional din Europa.

OTP Euro Premium Return, fondul despre ale cărui investiții în ETF-uri am vorbit în acest articol, este un fond de investiții cu un grad de risc mediu și recomandat clienților care urmăresc obținerea unui câștig de capital în condiții de fluctuații moderate. Perioada minimă recomandată de investiții este de un an, cea optimă fiind de 3 – 5 ani.

Acest articol nu reprezintă o oferta de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Euro Premium Return (Autorizație ASF 231/29.10.2015, Nr. Înregistrare Registru ASF CSC06FDIR/400097).

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modicate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastra poate creste sau poate scadea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.