De curând am fost în concediu în Tenerife. La o simplă căutare pe internet, aflăm că această insulă are aproximativ 900 de mii de locuitori și este cea mai mare insulă din arhipelagul Canare (Spania). Mai aflăm că insula este vizitată anual de peste cinci milioane de turiști, fiind o destinație de vacanță tot timpul anului. Temperaturile medii în luna februarie, în timpul zilei, se situează la aproximativ 20 grade Celsius, temperaturi numai bune pentru zile de plajă, apa oceanului Atlantic fiind mai caldă decât m-aș fi așteptat.
Însă ce m-a surprins cel mai mult a fost media de vârstă a turiștilor aflați în vacanță în Tenerife în luna februarie. Chiar dacă nu am date statistice, vă pot spune că turiștii cu vârste de peste 70 de ani sunt într-o proporție covârșitoare.
Peste tot vezi britanici, nordici, germani, francezi sau belgieni cu vârste trecute bine de 70 de ani, care odată pensionați își petrec vacanțe lungi pe perioada de iarnă în Tenerife. Toți acești oameni evadează din țara lor unde vremea este neprietenoasa poate, evită frigul și umezeala și se refugiază pe o insulă însorită, cu un sistem de sănătate dezvoltat, o infrastructură impresionantă, care aparține de un stat membru al Uniunii Europene. Credeți-mă că sunt foarte mulți.
Toți acești turiști pensionari închiriază pe termen lung apartamente în complexuri special construite, mulți dintre ei petrecând câteva luni bune pe an în această destinație unde iarna nu vine niciodată.
Cu părere de rau spun asta, dar nu am văzut pensionari din România care să petreacă iarna în Tenerife și cred că nu se regăsesc nici în alte destinații cu climă prietenoasă. Bănuiala mea este că nu voi vedea nici în viitor, pensionari din România, care își vor permite să fugă câteva luni pe an, de iarnă din România, bazându-se pe pensia care o vor primi de la statul român.
Sincer, nu cred că pensionarii britanici, nordici, germani sau francezi își permit să stea la soare pe perioada iernii europene, bazându-se pe pensiile de stat, chiar dacă acestea sunt mai mari decât cele din România. Cel mai probabil, aceștia își permit să petreacă iarna la soare pentru că s-au îngrijit să aibă venituri suplimentare pensiei de stat, economisind pe perioada cât au activat profesional.
Cred că fiecare dintre acești actuali pensionari europeni, oameni pe care i-am văzut în arhipelag, au economisit timp de mulți ani, pe parcursul vieții, în mod constant, zece sau poate cincisprezece la sută din venitul lor, astfel încât să își asigure o viață frumoasă la bătrânețe.
Cred că fiecare dintre noi trebuie să fie conștient că cea mai costisitoare achiziție pe care o facem în viață nu ar trebui să fie o casă sau o mașină. Din punctul meu de vedere, cea mai costisitoare achiziție, pentru care trebuie să ne pregătim, cu mulți ani înainte, este bunăstarea și viața frumoasă a anilor de pensie.
Economisirea regulată, lună de lună, investirea sumelor economisite în instrumente diverse, cu potențial de creștere, abordarea sistematică pe termen lung, reprezintă singura soluție pentru a putea spera ca peste 20 sau 30 de ani să putem și noi să stăm la soare pe o insulă, în timpul iernii, când în România este ger și zăpadă, ca acum.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.