Cred că dacă ați ajuns pe această pagină ați auzit cu siguranță despre Warren Buffett, faimosul investitor american, supranumit “Oracolul din Omaha”. La frageda vârstă de 20 de ani reușea să economisească deja 9.800$, adică echivalentul a 94.000$ în zilele noastre. 6 ani mai târziu averea sa avea să crească la 174.000$, echivalentul a 1.47 milioane de $ în zilele noastre.
Cum a reușit această performanță notabilă?
Aici aș putea să enumăr o sumedenie de sfaturi din lumea financiară, care mai de care mai practice, importante și adevărate. Dar o să mă rezum la unul singur: cheltuiește mai puțin decât câștigi!
E simplu, lucrurile nu înseamnă bogăție. Banii înseamnă bogăție, și nu e același lucru.
De-a lungul carierei mele am învățat să fiu atent nu numai la factorii macro-economici atunci când fac sau recomand o investiție, îmi place să observ lumea din jurul meu. Mașinile din parcări, blocurile sau casele care se ridică, notele de plată la terase și restaurante, toate spun o poveste despre situația în care ne găsim la un moment dat. Și nu de puține ori am observat oameni care cheltuiesc mai mult decât își permit.
În același timp avem investitori care nu au avut surse de venit extraordinare, dar care au pus banii la treabă. Au avut un trai modest, au economisit și investit constant și cred că intuiți că sunt într-o poziție mult mai avantajoasă decât majoritatea dintre noi acum.
Când au fost întrebați despre cum se definește bogăția, mai mult de jumătate* dintre cei care au răspuns au folosit ca unitate de măsură diverse cheltuieli, atât pe lucruri cât și pe experiențe, și doar 27% au răspuns că banii fac pe cineva bogat. Același sondaj însă spune că pentru a fi bogat trebuie să ai o avere de cel puțin 2.4 mil. $, ceea ce nici 1% din populația globală nu are, conform OECD**. Dar cred că ați văzut mult mai mult de 1% dintre prietenii sau cunoștințele voastre cheltuind ca și cum aparțin acestei grupe. Eu știu că da.
Cumpărând lucruri de care nu ai nevoie faci pe altcineva bogat. Știu că presiunea socială de a ține pasul cu vecinul e mare câteodată. De asemenea cunosc persoane care câștigă mult peste medie dar care nu au economii nici măcar un salariu, plecând de la premisa că vor câștiga și mai mult în viitor și e timp.
În cele din urmă dacă o persoană are bani sau e independentă financiar nu contează, însă începe să conteze dacă îți schimbă ție obiceiurile financiare, dacă achizițiile altora afectează achizițiile tale.
La sfârșitul zilei oricine are capacitatea de a fi independent financiar. Nu trebuie să câștigi o grămadă de bani (deși ajută). Totul se rezumă la o regulă simplă, un adevăr de bun simț.
Trebuie să ai bani ca să faci bani. Și ca să ai bani, trebuie să cheltuiești mai puțin decât câștigi.
* http://pressroom.aboutschwab.com/press-release/schwab-investor-services-news/cents-and-sensibility-schwab-survey-finds-americans-defi
** https://en.wikipedia.org/wiki/Distribution_of_wealth
Adrian Anghel, Head of Sales
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.