Investiția în fonduri de deschise de investiții este riscantă! Doar cuvântul investiție îți spune deja că este vorba despre risc. Mai bine stai frumos cu banii într-un depozit sau mai sigur “la saltea” și dormi liniștit.

De ce să risc banii pe care i-am câștigat cu greu, muncind de dimineața până seara? Jocul la Bursă nu este pentru toată lumea, ci doar pentru cei inițiați.

Sunt afirmații pe care le-am auzit ani și ani la rândul atunci când încercam să explic domeniul în care activam, respectiv industria fondurilor de investiții. Din păcate puțini oameni au informații suficient de clare și de solide despre fondurile de investiții, dar foarte mulți dintre ei au părerile deja formate.

Mai mult decât atât, aici în România au existat acum mulți ani o serie de scandaluri financiare în care au fost implicate și entități care se voiau a fi fonduri de investiții. Multă lume își amintește de scandalurile legate de SAFI și ulterior de FNI. Da, din păcate mulți români au pierdut bani în condițiile respective. Însă puțină lume știe despre vidul legislativ de la aceea vreme din domeniul fondurilor de investiții.

Tot la fel de puțini oameni știu că în momentul de față, industria fondurilor de investiții este extrem de reglementată, legislația din România fiind armonizată cu cea din Uniunea Europeană. Acum administratorii fondurilor de investiții sunt controlați strict de către entitățile statului, raportează săptămânal către Autoritatea de Supraveghere Financiară, calculul activelor este certificat zilnic de bănci depozitare. Există un întreg sistem de control și verificare plecând de la auditori interni și externi, trecând prin departamente de conformitate și de administrare a riscurilor.

Este important de știut că fondurile de investiții au diferite clase de risc în funcție de politica de investiții declarată în cadrul prospectelor și regulilor lor de funcționare. Spre exemplu, un fond de obligațiuni nu va investi niciodată în acțiuni, riscul asociat acestuia este covârșitor mai mic decât riscul unui fond de acțiuni. Astfel, un investitor într-un fond de obligațiuni nu este expus în nici un fel fluctuațiilor piețelor de acțiuni.

Pe de altă parte ar trebui să înțelegem că economiile noastre pe termen lung sunt erodate de inflație. Iar dobânda bancară primită în urma constituirii de depozite, de foarte multe ori nu este suficientă pentru a ne proteja de inflație. În aceste condiții avem nevoie de alte instrumente de economisire/investiție pe termen lung care să poată să ne protejeze de inflație și să aducă randament.

Deseori aud oameni în jurul meu care îmi spun că cea mai bună investiție pe termen lung este în imobiliare. Strângi bani, cumperi o casă, o închiriezi și ești protejat de inflație. Încasezi chiria și valoarea casei crește în timp. Poate este adevărat sau poate că nu. Este extrem de important unde este poziționată casa respectivă, dacă respectiva construcție este nouă sau nu și dacă reușești să închiriezi cu suma pe care ți-ai propus-o. În plus, cred că ar trebui să ai în vedere că o investiție imobiliară nu este lichidă, dacă ai nevoie urgentă de bani, nu poți să vinzi casa respectivă în câteva zile. Mai mult decât atât ar trebui să iei în calcul și cheltuielile aferente casei respective, plecând de la impozite și terminând cu cheltuielile cu întreținerea sau renovarea respectivului imobil de-a lungul timpului.

Pe de altă parte, fondurile deschise de investiții oferă o lichiditate foarte bună, sumele pot fi investite sau răscumpărate oricând, plata făcându-se în general în câteva zile.

Din punctul meu de vedere investițiile imobiliare sunt la fel de riscante ca și o investiție directă în acțiuni. Și să nu uităm că o casă costă câteva zeci de mii de euro în timp ce un plasament într-un fond de investiții se poate face cu orice sumă mai mare de 50 de lei.

Întorcându-ne la riscul fondurilor de investiții, așa cum spuneam și înainte, acesta este diferit în funcție de tipul fondului respectiv. Până la urmă toate plasamentele/investițiile au încorporate în ele un anumit nivel de risc. Dacă reușești să îți cunoști suficient de bine nevoile și orizontul de timp, întotdeauna va exista un fond sau un portofoliu de fonduri de investiții care să ți se potrivească.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea. Există o serie întreagă de surse de informații referitoare la fondurile de investiții.

Printre sursele curente de informare regăsiți: www.otpfonduri.rowww.fluentinfinante.ro sau site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri www.aaf.ro.

 

Dan Popovici, CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.