Exercițiu de imaginație: În fiecare dimineața mă trezesc și citesc știrile pe telefonul meu iPhone (Apple) în timp ce îmi dau seama ca tableta mea Samsung este din nou descărcată. 
Aprind aragazul și îmi fac repede o cafea gândindu-mă ce am de făcut în ziua respectivă. Sting luminile din casa, îmi iau la revedere de la soție, în timp ce ea pune rufele în noua noastră mașină de spălat Whirlpool. În hol ea îmi strigă să nu cumva să uit să plătesc rata la bancă. Avem un credit la Citi Bank și trebuie să transfer neapărat bani de la OTP Bank acolo unde am contul curent. Măcar dacă ar fi singurul credit, dar mai avem unul la ING Bank, iar soția are contul de salariu la Banca Transilvania. Ar fi fost mai simplu să plătesc online, însă laptopul meu are o problemă, așa că trebuie să îi reinstalez Windows-ul. Cel puțin este bine că l-am cumpărat cu licență Microsoft.

Trebuie să mă opresc la un Mega-Image să fac ceva cumpărături, să pun benzină în Renault-ul soției, de obicei de la Petrom sau Mol, care sunt în drumul meu, și să mă ocup de rezervările pentru vacanță. Asta este deja relativ ușor, chiar și de pe telefon, de când pot să fac rezervări la hotel pe platfoma booking.com, iar biletele de avion le cumpăr de pe kayak.com. Am găsit un zbor ieftin cu Ryanair, iar acum nu îmi mai trebuie decât ceva timp să caut pe google informații interesante despre destinația pe care am ales-o.

Era sa uit! Trebuie să îi cumpăr un cadou și soacrei mele! Este ziua ei sâmbătă, așa că va trebui să găsesc ceva potrivit. Știu deja că îi plac parfumurile Givenchy și Christian Dior, așa că va fi ușor să mă decid între acesta.

Așa cum ziceam, trebuie să mă opresc și la Mega Image să cumpăr niște cereale Chocapic, o ciocolată Kit Kat pentru cea mică și o cutie de After Eight. Să nu uit cumva, i-am promis soției că îi cumpăr și o cutie de înghețată Nirvana și niște mâncare pentru pisica noastră! În general pisica mănâncă doar Purina sau ProPlan. Este tare mofturoasă.

După serviciu, în drum spre casă trebuie să mă mai opresc la o farmacie. Sunt puțin răcit și niște aspirină Bayer mă ajută întotdeauna. De altfel, ar mai trebui să iau pentru fetița mea un șampon JOHNSON’S Baby, iar pentru soție unul LE PETIT MARSEILLAIS. Îmi aduc aminte că mă rugase cineva să mai cumpăr și niște medicamente de la Roche sau parcă AbbVie, dar nu am rețeta la mine. Oricum, nu erau de la Pfizer, asta știu sigur. Mai bine mă duc acasă după rețetă și mă voi întoarce mai târziu la farmacie.

Tot scenariul citit mai sus este cât se poate de real și poate reprezenta o zi obișnuită din viața multora dintre noi. Aprindem lumina în fiecare zi, consumăm electricitate, benzină, facem o mulțime de lucruri și consumăm foarte multe produse din game variate. Însă este important să realizăm că această electricitate, gazele, benzina, toate sunt produse, transportate și comercializate de companii precum Electrica, Transgaz, Romgaz sau Petrom, companii listate la Bursa de Valori București.

Toate produsele amintite mai sus sunt branduri ale unor companii precum LVMH -Moët Hennessy Louis Vuitton, Nestlé, Bayer, Johnson & Johnson. Facem rezervări de hoteluri sau avioane prin intermediul site-urilor administrate de The Priceline Group. Acestea utilizează tehnologie Alphabet (google), IBM, etc. Cumpăram produse alimentare de la Mega Image care este un brand Ahold Delhaize.

În fiecare zi plătim serviciile și produsele acestor companii, iar de multe ori ni se pare că acestea sunt poate prea scumpe. Ne gândim că, de fapt, prea mulți bani se duc direct către profiturile acestor companii, în schimb, beneficiarii direcți sunt acționarii acestor companii, așa cum putem fi chiar și noi.

Toate aceste companii sunt listate pe Burse și în orice moment putem să investim în acțiunile lor și astfel să beneficiem de statutul de acționar.

Sau și mai simplu, cele mai multe dintre companiile pomenite mai sus există deja în componența unui fond de investiții așa cum este OTP Global Mix.

Investițiile în acțiuni sau în fonduri cu componentă de acțiuni sunt în mod evident investiții riscante. Prețul acestora poate să crească și să scadă pe perioade scurte de timp dar, profiturile așteptate pe termen lung, pot fi mai mari decât la instrumentele de economisire clasică.

Dacă tot crezi că aceste companii ale căror produse și servicii le utilizezi în mod constant sunt companii solide, atunci de ce să nu te gândești să investești o parte din economiile tale într-un portofoliu diversificat de astfel de companii? Iar acest lucru îți stă la îndemână prin intermediul fondului OTP Global Mix.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.

Acest articol nu reprezintă o oferta de a tranzacționa unități de fond emise de OTP Global Mix (Autorizație ASF 30/29.10.2015, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC06FDIR/400098) și nici acțiuni sau alte instrumente financiare emise de companiile menționate în cadrul acestui articol.

Dan Popovici, CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.