Vă amintiți, cel puțin câțiva dintre dumneavoastră, de celebra reclamă la postul de televiziune The Money Channel, cu titlul Vorbiți afacereza? În reclama de acum peste7 ani, protagoniștii vorbeau în sintagme și denumiri specifice mediului de business. Reclama m-a dus cu gândul la limba pe care o vorbim noi, administratorii de fonduri de investiții. Și am să vă explic și de ce.
În ultima perioadă am avut ocazia să călătoresc mai mult prin România și am stat de vorbă cu numeroase persoane care nu sunt încă clienți ai noștri. De fiecare dată când am încercat să deschid subiectul economisirii pe termen lung am întâmpinat o rezistență din partea celor mai mulți dintre cei cu care vorbeam.
În cele din urmă, cred că am înțeles într-o oarecare măsură că, de fapt, abordarea mea era una greșită atunci când încercam să vorbesc despre economisire pe termen lung prin intermediul fondurilor de Investiții.
Această sintagmă – “economisire pe termen lung prin intermediul fondurilor de Investiții” – este pentru cei mai mulți dintre oameni doar “limbă de lemn”.
Prea puțini dintre oameni au răbdarea și disponibilitatea să te asculte și în general își pierd atenția după primul minut, dacă vorbești despre fondurile de Investiții.
Pe prea puțini dintre acești oameni îi interesează de evoluția fondurilor de obligațiuni sau multi-asset, de cum “portfolio managerul” a stat “scurt” în prima jumătate a anului și apoi și-a mărit rapid valoarea “modified duration”. Cu atât mai puțin sunt interesați sau înțeleg că “punctele de swap” sunt în favoarea noastră în cazul contractelor forward EURRON și că de fapt, toată “poziția valutară a fondului a fost acoperită”.
Tot la fel de interesați sunt și atunci când vorbim de “portofoliile diversificate de acțiuni”, de “expuneri globale” și de “clase de active”. De cele mai multe ori clienții sunt pierduți atunci când începi să vorbești de “indicatori tehnici sau fundamentali”.
Aș putea continua așa pe încă două pagini, dar cred că deja ați înțeles despre ce vorbeam aici. Indiferent de câte eforturi facem, vorbim într-un jargon greu de înțeles pentru omul obișnuit, profesionist în domeniul său de activitate, dar care nu are de-a face în viața de zi cu zi cu piața de capital și nici studii în acest sens.
Pe de altă parte, atunci când i-am spus unui client că noi de fapt oferim soluții la nevoile sale a devenit dintr-o dată atent.
Deoarece fiecare dintre noi, și implicit fiecare dintre clienții noștri, cu toții avem anumite nevoi specifice. Unii dintre noi conștientizăm doar nevoile pe termen scurt, vacanța din vara următoare în Grecia, o bicicletă nouă la anul sau poate un aparat foto DSLR performant.
Alții avem nevoi pe termen mediu cum ar fi achiziționarea peste ceva ani a unei case de vacanță sau de ce nu, studii universitare pentru copil la o facultate bună în străinătate.
Din păcate, foarte puțini dintre noi suntem conștienți de o nevoie acută pe termen lung, respectiv economisirea unor sume consistente de bani pentru momentul pensionării. Referitor la această ultimă nevoie am mai scris pe blog atât eu, cât și colegii mei (https://otpfonduri.ro/turist-in-tenerife/).
Pentru toate aceste nevoi există soluții, iar oamenii așteaptă aceste soluții de la noi, cei care activăm în piața financiară. Și da, fondurile de Investiții reprezintă poate cea mai ușoară și performantă soluție pentru toate aceste nevoi, indiferent dacă vorbim de termen scurt, mediu sau lung.
Pentru ca piața fondurilor de investiții din România să crească, cred că trebuie să învățăm să vorbim pe limba oamenilor și nu pe limba noastră, să oferim soluții și să reușim să înțelegem nevoile clienților noștri mai bine.
Dan Popovici, CEO
Avertisment
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.