Industria fondurilor deschise de investiții din România suferă.

De ce fac această afirmație? În rândurile de mai jos voi încerca să prezint o serie de date statistice referitoare la industria fondurilor de investiții din România, comparativ cu ce se întâmplă în celelalte țări din regiunea noastră.

Înainte de orice, trebuie să spun că toate țările din regiune despre care vom discuta, au experimentat comunismul sau, dacă nu a fost acesta cazul, au avut o evoluție economică mai lentă decât țările din Europa de Vest. Consider că din punct de vedere cultural, românii seamănă destul de mult cu ungurii, bulgarii, polonezii sau cu grecii. Există multe intersecții la nivel cultural și cred că din punct de vedere educațional,(includ și educația financiară), suntem foarte asemănători.

Vă propun să ne uităm mai întâi la nivelul activelor sub administrare (AUM- assets under management) a fondurilor deschise de investiții din țările apropiate, ca zonă geografică cu România, excluzând aici valoarea fondurilor de fonduri (FoF).

Sursa: EFAMA

Se observă în graficul de mai sus cum, în România, la finalul anului 2022 aveam aproximativ 3 miliarde de euro sub administrare, în timp ce în Slovenia erau 3,8 miliarde, în Cehia 21.2 miliarde, în Polonia 28.5 miliarde și nu în ultimul rând, în Ungaria, 15 miliarde Euro.

Ca valoare netă a activelor sub administrare, România depășește doar Bulgaria (1.15 mld. EUR) și Croația (2.16 mld. EUR).

Pe de altă parte, cred că este important de spus că țările de mai sus au populații diferite ca număr și, de asemenea, nivele relativ diferite de dezvoltare economică (dimensiunea PIB). Totuși, o comparație mult mai relevantă, ar fi dacă, am calcula deținerea medie, per capita(pe cap de locuitor), în fonduri deschise de investiții.

În tabelul următor vă propun să observăm aceste date.

Sursa: EFAMA, OTP AMR

Dintr-o dată lucrurile arată și mai rău, România fiind depășită de toate aceste țări, inclusiv de Bulgaria, în condițiile în care valoarea medie per capita în România este de doar 158 EURO, în vreme ce în Bulgaria este de 168 EURO. Lideri sunt cehii cu 2023 EURO, urmați de sloveni (1825 EURO) și slovaci (1615 EURO). Interesant este că ne depășește semnificativ Croația, având o deținere medie per capita, în fondurile deschise de investiții de 555 EURO.

Mergând mai departe în analiza noastră, vă prezint mai jos situația penetrării fondurilor deschise în PIB-ul fiecărei țări.

Sursa: EFAMA, OTP AMR

Din nou, România este pe ultimul loc cu o penetrare de 1.08% din PIB, Bulgaria situându-se la 1.46% din PIB, iar țări precum Ungaria și Slovacia depășesc nivelul de 8% din PIB.

Ar mai fi interesant de spus că, dacă adăugăm și valoarea Fondurilor de fonduri (FoF), cifrele se modifică semnificativ în cazul Ungariei (+ 5,29 mld EUR), Poloniei (+ 2.63 mld EUR) și Greciei (+0.89 mld. EUR). În România conform statisticilor oficiale publicate de EFAMA nu există astfel de fonduri de investiții.

După cum știm, anul 2022 a fost unul dificil pentru industria fondurilor deschise de investiții din România, volatilitatea ridicată a piețelor financiare, războiul din Ucraina, inflația, randamentele crescute ale titlurilor de stat, toate acestea au influențat negativ industria. Mulți clienți au decis să-și răscumpere unitățile de fond deținute și să găsească alte instrumente în care să investească.

Dar oare s-a întâmplat în toate aceste țări, la fel?

În tabelul de mai jos regăsiți valoarea vânzărilor nete de fonduri de investiții (inclusiv FoF) pe parcursul anului 2022, în milioane EURO.

Sursa: EFAMA

După cum se vede în tabelul de mai sus, doar România a înregistrat patru trimestre consecutive de vânzări nete negative (răscumpărări nete). Acest lucru înseamnă că volumul răscumpărărilor a depășit pe cel al subscrierilor, în perioada analizată.

O să spunem că da, în România investitorii au răscumpărat, dar oricum și-au reorientat economiile către depozite bancare și că în general românii preferă depozitele bancare. În tabelul de mai jos este prezentată evoluția depozitelor populației în câteva dintre țările din regiune.

Sursa: Eurostat, OTP AMR

Putem observa aici că depozitele populației sunt, la rândul lor, semnificativ mai mari în Cehia, Grecia, Slovenia. Interesant este că valoarea medie pe cap de locuitor a depozitelor populației este mai mare în Bulgaria (5247 EUR), față de România (3067 EUR).

Doar în Ungaria, valoarea per capita a depozitelor populației este relativ apropiată ca valoare de cea din România.

Sursa: Eurostat, EFAMA, OTP AMR

Atunci când vorbim despre volumul depozitelor în total PIB, România este din nou, pe ultimul loc.

Sursa: Eurostat, EFAMA, OTP AMR

Astfel, atât în cazul depozitelor bancare, cât și activelor sub administrare ale fondurilor deschise de investiții, gradul de penetrare în PIB este semnificativ mai mic în România față de restul țărilor din regiune.

Dacă analizăm toate statisticile prezentate, putem spune că, astăzi, industria de asset management din România suferă, dar în același timp și că există un potențial foarte mare de creștere în viitor.

 

Dan Popovici, CEO

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.