Fratele și contabilul lui Pablo Escobar, faimosul traficant de droguri, spunea că în perioada de glorie aveau atâta cash încât 10% îi treceau la pierderi din cauză că banii erau mâncați de șobolani, mucegăiți de apă sau pur și simplu pierduți. Cash-ul nu e o modalitate de a ține banii pe termen lung prin urmare.

BNR ne arată că în luna mai a anului 2019 gospodăriile, adică populația țării, dețineau în bănci depozite în sumă de 207 miliarde lei, adică aproximativ 43.8 miliarde euro. Din acestea, aproximativ 44% sunt depozite overnight, depozite care au scadență de la o zi la alta și care au dobândă zero. Când ne uităm la ponderea depozitelor overnight în totalul depozitelor constatăm o evoluție îngrijorătoare deoarece ponderea acestora a crescut constant în ultimii ani.

Sursa: Date statistice BNR

De ce stau atâtea milioane în conturi curente și de economii? Acești bani nu au o destinație concretă, sunt bani albi pentru zile negre. În condițiile în care în medie aceste depozite sunt remunerate cu 0.08% pe an, iar inflația este undeva 4% rezultă că aceste depozite sunt din start un pariu pierzător.

Nu avem o statistică clară asupra duratei medii a depozitelor din România, însă pariez că aceste depozite sunt reînnoite de câțiva ani, timp în care puterea de cumpărare a banilor nu mai e aceeași ca la început, și că puteau fi plasați între timp în ceva care să fi avut volatilitate minimă, însă un randament mult mai mare.

Ironia e că acel ceva era probabil disponibil la același ghișeu bancar unde a fost făcut depozitul overnight.

Vorbesc aici de fondurile de investiții de cash management, cele mai lichide și mai puțin volatile dintre toate fondurile de investiții.

Aceste fonduri sunt foarte lichide datorită felului în care investesc banii atrași de la investitori, o parte plasându-i în depozite bancare pe termen scurt ( negociate și mai bine remunerate decât am putea obține noi individual ) și pe de-o parte în alte plasamente cu durată mai mare care să asigure un randament sporit.

Rezultatul este un mix de randament și lichiditate care oferta o volatilitate minimă și care a performat mult mai bine decât un depozit la termen, nu mai vorbesc de un depozit overnight. Ca dovadă vă prezint cum a evoluat OTP ComodisRO, fond de cash-management administrat de OTP Asset Management, față de ce dobândă a primit o gospodărie în medie la un depozit nou constituit.

Sursa: Date certificate de către depozitarul fondului – 30 mai 2019; Date statistice BNR

Așa cum puteți vedea în graficul alăturat această soluție a performat mult mai bine decât un depozit bancar, indiferent că dobânzile bancare au fost sus sau jos. Acest fel de fond ar trebui comparat cu un depozit la o lună și totuși a performat mai bine decât un depozit pe termen lung. Asta e frumusețea investițiilor.

Așadar cine în țara aceasta poate spune “am prea mulți bani?” Cine nu s-ar apleca după 100 de lei găsiți pe jos? Nu cred că am ajuns încă în situația Norvegiei în care să ne naștem milionari în medie doar fiindcă ne-am născut în țara corectă*.

Fiecare leu contează pentru noi, așadar fiecare leu trebuie pus la treabă pentru a se multiplica. Cel mai simplu mod de a face asta este să nu mai lăsăm leii noștri să stea degeaba și de a-i pune la treabă, iar fondurile de cash-management sunt primul pas în această direcție.

Desigur, pe măsură ce avem un orizont de timp mai extins și înțelegem că riscurile scad odată cu asumarea unui orizont de timp mai lung, există soluții mult mai interesante decât fondurile de cash-management.

Însă pentru bani fără o destinație clară, bani de concediu sau de care știm că vom avea nevoie în câteva luni, fondurile de cash-management reprezintă o soluție mult mai bună decât depozitele overnight sau conturile de economii.

 

Adrian Anghel, Head of Sales

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.