Cred ca asta este una din primele întrebări obligatorii pe care trebuie sa ni le punem atunci când abordăm universul investițiilor și ne întrebăm oare ce ni se potrivește cel mai bine.

Într-un articol recent, Viața mea listată la bursă, spuneam că, atâta timp cât cele mai multe servicii sau produse pe care le achiziționăm zilnic sunt furnizate de companii listate, ar trebui să beneficiem și noi de profiturile acestor companii, devenind noi înșine acționari ai acestor companii. Fie investind direct în acțiuni la Bursă, fie indirect, prin intermediul unui fond de investiții.

Reaminteam atunci că investițiile în acțiuni sau în fonduri de investiții cu o componentă de acțiuni sunt riscante, prețul acestora putând fluctua semnificativ, pe perioade scurte de timp.

Din punctul meu de vedere, este evident că nu ai ce căuta să investești într-un fond de acțiuni dacă orizontul tău investițional este de doar câteva luni de zile, adică o perioadă de timp considerată scurtă din punct de vedere investițional. Ca exemplu, dacă vrei să economisești pentru a achiziționa un televizor sau o vacanță, atunci este mai mult decât evident că cea mai bună soluție de economisire este prin intermediul unui depozit bancar sau un fond de investiții cu caracter monetar (cu risc foarte scăzut). Astfel, pe perioade foarte scurte de timp, de câteva luni eviți să te expui unor fluctuații de piață.

Chiar și cu un orizont de timp ceva mai lung de câteva luni, investiția în fonduri de investiții cu componentă de acțiuni nu este una neapărat inspirată, dacă de exemplu, plănuiești să îți achiziționezi o casă anul viitor. Este foarte posibil să realizezi profituri frumoase dacă în perioada respectivă piețele de acțiuni cresc, așa cum s-a întâmplat în ultimul an cu fondul nostru OTP AvantisRO care a câștigat peste 27%, dar tot la fel de bine poți înregistra și pierderi semnificative dacă piețele de acțiuni sunt în scădere. Acționând în acest fel, te transformi într-un speculator cu banii tăi pentru casă, iar acest lucru nu este recomandabil.

Pe de altă parte, dacă ai la dispoziție un orizont de timp lung, de câțiva ani de zile, economiile tale ar trebui sa se transforme în investiții. Cu cât perioada de timp pe care poți să o aloci economisirii este mai mare, cu atât șansele de câștig sunt mai mari dacă accesezi un fond de investiții cu componentă de acțiuni.

Consider că fiecare dintre noi ar trebui să avem în vedere ca o parte din veniturile de azi, să le economisim pe termen lung. Indiferent dacă ne gândim să avem rezerve pentru pensie sau dacă vrem să avem bani pentru a plăti o facultate bună pentru copiii noștri, cu toții ar trebui să economisim și pe termen lung.

Un exemplu pentru investițiile pe termen lung poate fi fondul deschis de investiții OTP AvantisRO, fond care investește preponderent în acțiuni listate la Bursa de Valori București. Fondul a înregistrat în ultimii 5 ani un randament anualizat de aproximativ 9.78%/an (creștere efectiva de 59.44% – cifre valabile la momentul în care scriu aceste rânduri). Din punctul meu de vedere, aceste cifre nu lasă loc la nici un comentariu, fiind evident pentru oricine că un depozit bancar nu ar fi putut aduce un astfel de câștig.

În schimb, au existat momente când o investiție în același fond te-ar fi făcut poate să suferi. Concret, în perioada 10.08.2015 – 18.01.2016 valoarea investiției în OTP AvantisRO înregistra o scădere de – 13.8%. Similar, în perioada 22.01.2014 – 14.03.2014 îți vedeai investiția diminuată cu – 8.33%. În acele momente, când îți vedeai economiile cum scad de la o zi la alta, tentația ar fi fost de a vinde tot și de a te refugia într-un depozit bancar. Care putea fi urmarea? Să fi rămas în depozitul cu risc scăzut, în timp ce, mai devreme sau mai târziu, piețele își reveneau, așa cum s-a și întâmplat, pierderile recuperate și ele, însă nu și investiția ta.

Pentru mine, un lucru este cert. Vor exista în continuare momente când prețul acțiunilor va scădea, când evoluția fondului va fi dezamăgitoare, când lucrurile nu se vor întâmpla poate așa cum speram sau așa cum credeam și cu toate acestea, voi crede în continuare că piețele își vor reveni. Mai mult decât atât, voi crede că investiția pe termen lung în fonduri de acțiuni este cea câștigătoare.

Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea.

Acest articol nu reprezintă o oferta de a tranzacționa unități de fond emise de OTP AvantisRO (Autorizație ASF 376/27.02.2008, înregistrat în Registrul ASF la nr. CSC06FDIR /400050) și nici acțiuni sau alte instrumente financiare emise de companiile menționate în cadrul acestui articol.

Dan Popovici, CEO

 

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta.  De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.